Vargad Karksi-Nuias – ühe ööga neli maja

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi-Nuia
Karksi-Nuia Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Möödunud nädalavahetusel teatati politseile neljast sissemurdmisest Viljandimaal Karksi-Nuias. Paar ööd varem olid vargad käinud Kolga-Jaani majapidamistes.

Ööl vastu laupäeva puistati Karksi-Nuias nelja eramu kõrvalhooneid. Ühes neist langesid pikanäpumehe saagiks murutrimmer ja saag. Politsei teeb praegu tööd, et selgitada välja sissemurdmiste täpsemad asjaolud.

Mõni nädal tagasi avastati ühel hommikul, et maskiga mees kõndis öösel mitme Karksi valla Tuhalaane küla piirkonna maja hoovil. Kahes majapidamises käis ta sees ja varastas ühe jalgratta. Veel varem oli tulnud mitu varguseteadet Mõisakülast. Sealgi käisid vargad öö jooksul korraga mitmes majapidamises.

Oma vara kaitsmiseks soovitab politsei endiselt hoida elumajade ja kõrvalhoonete uksed ja aknad lukus, seejuures oleks mõistlik vanad lukud vahetada tänapäevaste ja turvalisemate vastu. Lukud ja uksed ei pruugi küll alati kurikaela takistada, aga korraliku luku või tugeva ukse lõhkumine muudab tal eesmärgini jõudmise raskemaks. Samuti saab eramajade juurde paigaldada liikumisanduriga valgustid, mis vargal tegutsemise ebasoodsaks muudavad. Vastavalt võimalustele võiks mõelda valvekaamerate paigaldamisele või neljajalgse valvuri peale, kes maja ümbrusel silma peal hoides võõrad eemale peletaks.

Kaamerasilma kõrval on üks tõhusamaid oma vara kaitsmise viise ka naabrivalve: kus tegijaid, seal nägijaid. Ühelt poolt peletavad kõrvalised inimesed oma kohaloluga vargad eemale, teisalt on nad varguse korral tunnistajateks, kellelt politseinikud saavad tihti kaalukaid juhtlõngu edasiseks uurimiseks. Mõne kahtlase isiku tundemärgid, sõiduki kirjeldus või isegi registreerimisnumbri ülesvõte võib saada hiljem kohtus kaalukaks tõendiks kurjategija süüdimõistmisel.

Kõik, mis kallis, tuleb silma alt ära panna. Selline reegel kehtib eriti aiamasinate, tööriistade, aga ka õuele jäetud jalgrataste kohta. Õhtupimeduse saabudes ning kodust eemal olles tuleks need panna kohta, millel on ees sama kindel lukk kui kodul endal. Kaaluda võiks hinnaliste esemete märgistamist, sest kui politsei varastatud esemed leiab, on suurem võimalus need kiiresti tagasi saada. Ühtlasi raskendab see kurjategijal varastatu edasimüümist.

Varguse ohvriks langemise korral on väga tähtis juhtunust politseile otsemaid teada anda, sest vaid tihedat koostööd tehes saab politsei pahategijad tuvastada ning neid tehtu eest karistada. Politseile tuleb teatada ka nendest juhtumitest, mille kahjud on väiksed. Selleks piisab, kui saadetakse näiteks süüteoavaldus politsei meiliaadressil louna@politsei.ee. Karksi kandi elanike tähelepanekud kahtlasest liikumisest, inimestest ja sõidukitest on oodatud piirkonnapolitseiniku telefonil 517 2059 või e-mailil taivo.vastrik@politsei.ee.

Sageli tuleb ette, et mitme varguse taga on samad inimesed ja mida rohkem politseil infot on, seda kiiremini saab vargad vastutusele võtta. Juhul, kui avastate, et teie majja on sisse murtud, seal laamendatud ja tõenäoliselt ka midagi varastatud, ei tasu hakata sündmuskohal usinalt korda looma, vaid teatada sellest kohe politseile. Koristama asudes võivad hävida olulised jäljed ja juhtlõngad, mis politseinike tööd hõlbustaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles