Sahvrilaeks olnud maal pandi kokku nagu vineerist pusle

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maal enne taastamist. Maali autor Juhan Kangilaski joonistas omal ajal ka Sakalale karikatuure ning esines näitustel õlimaalide ja akvarellidega. 1937. aastal hakkas ta vabakutseliseks ja lõi kaasa kõikidel linna kunstiüritustel.
Maal enne taastamist. Maali autor Juhan Kangilaski joonistas omal ajal ka Sakalale karikatuure ning esines näitustel õlimaalide ja akvarellidega. 1937. aastal hakkas ta vabakutseliseks ja lõi kaasa kõikidel linna kunstiüritustel. Foto: Kanuti konserveerimiskeskus

Pärast 77-aastast kaotsisolekut jõuab 24. veebruaril Viljandi raekojas taas rahva ette Juhan Kangilaski maal «Eesti iseseisvuse kuulutamine Viljandis 24. veebruaril 1918»

Maalil on olnud üsna tavatu saatus. 1939. aastal loodud õlimaal mõõtmetega 185 × 130 sentimeerit rippus 1939. aasta oktoobris Viljandi sügisnäitusel, ent selle edaspidise saatuse kohta polnud mitte mingisuguseid andmeid. Maal näis olevat kadunud, nagu poleks seda olemas olnudki.

Ühel 2007. aasta suvepäeval helises aga ajaloohuvilise Heiki Raudla telefon ning helistaja, Raudla endine õpilane, teatas, et oli oma sahvri laest leidnud maali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles