Mulgimaa programmist sai toetust 26 ettevõtmist

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kultuuriministeerium eraldas Mulgimaale omast elulaadi ja keelelist eripära väärtustavatele ettevõtmistele Mulgimaa kultuuriprogrammist 39 465 eurot. Toetust sai 26 projekti.


Kultuuriministeerium toetab Mulgi kultuuri instituuti valikaine «Mulgi kultuur ja keel» õppematerjalide ja õpetajate täienduskoolituse korraldamisel, ajalehe «Üitsainus Mulgimaa» väljaandmisel ja mulgi murdekeele ringide korraldamisel.

Halliste vallavalitsus sai raha projektile «Mede kultuur uma kuulist» ja mulgi keele õppepäevade korraldamiseks ning Helme vallavalitsus projektile «Noored mulgid Heimtalis ja Kitzbergi radadel».

Karksi vallavalitsus korraldab programmi toel Mulgimaa kihelkondade päeva, viib ellu jätkuprojekti «Kõneleme mulgi kiilt» ja soetab lasteaiale väikekandled. Paistu vallavalitsus sai raha mulgi kultuuri noortelaagri korraldamiseks, Tarvastu vallavalitsus Hendrik Adamsoni «Kuldsel elukoidikul» väljaandmiseks ning Kärstna kooli mulgi keele ja kultuuri ringile.

Karksi-Nuia muusikakool sai toetust muusikakooli laste sissemängitud pärimusmuusika CD väljaandmiseks ning Ritsu lasteaed-algkool väikekannelde soetamiseks.

Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia sai programmist raha Mulgimaa rahvarõivaraamatu, mittetulundusühingu Kodukuru raamatu «Mulgimaa võlu ja valu» ning Mulkide Seltsi «Mulkide almanaki nr. 21» väljaandmiseks.

Toetust leidsid Karksi haridusseltsi ettevõtmine «Aastad ja inimesed Karksi kultuurimälus», Helme sanatoorse internaatkooli koolitusprogramm «Ega õpmate targas saa» ning sihtasutuse Tõrva Kirik-Kammersaal projekt «Mulgi keelen ja meelen Adamsoni ja Rondi radadel».

Viljandimaa rahvakunstiühing saab programmi toel viia ellu käsitööpäeva «Mulgi mustrid ja ehted», Mulkide selts Tallinnas uurida ja edendada mulkide kultuuripärandit ning osaühing Tauli Torupillitalu tegeleda projektiga «Mulke pärimus 2011».

Jaak Kõdar sai toetust Mulgi kultuuri festivalile «Nava lava 2011» ning osaühing Forge meistrikursusele «Savist ja rauast». Programmi toel lähevad edaspidigi Vikerraadios eetrisse mulgikeelsed uudised.

Mulgimaa kultuuriprogrammi siht on väärtustada ja taaselustada Mulgimaale omast elulaadi, tavasid ja kombeid, oskusi ning keelelist eripära.

Tegemist on ühega seitsmest riiklikust programmist, millega kultuuriministeerium toetab Eesti eriilmeliste piirkondade kultuuripärandi säilimist ja arengut. Eraldi programmid on suunatud lisaks Mulgimaale veel vana Võrumaa, Setumaa, Kihnu, Peipsiveere, Virumaa ja saarte kultuuri toetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles