Doonor on presidendi tunnustusest pisarateni liigutatud

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Punase Risti V klassi teenetemärgi saab Viljandis bussipesijana töötav Arne Aas.
Eesti Punase Risti V klassi teenetemärgi saab Viljandis bussipesijana töötav Arne Aas. Foto: Marko Saarm / Sakala

President Kersti Kaljulaid annab vabariigi aastapäeva puhul 113 teenetemärki. Eesti Punase Risti V klassi teenetemärgi saab Viljandis bussipesijana töötav Arne Aas – doonor, kes on verd andnud 111 korda. 57-aastane mees on verd andnud juba üle 20 aasta.

«See tunnustus on mulle suur üllatus ja tõeliselt suur asi,» sõnas ta pisarateni liigutatult. «Inimesi peab aitama ja toetama.»

Arne Aas on tervislike eluviisidega, viina võtab harva ja õlut ei joo üldse. Talle meeldib teistele väärtuslik olla, pärast vereloovutust tuleb hea uni ning vere hulga taastumine annab talle eriliselt mõnusa tunde ja värske energia. Aas annetab oma B-grupi reesusnegatiivset verd Tartus.

Eestis on kõige rohkem, üle 200 korra verd loovutanud üks Pärnu verekeskuse doonor.

Tartu ülikooli verekeskuse kliinikumi direktor Helve König oli väga rõõmus, et seekord sai lausa kolm Lõuna-Eesti doonorit presidendilt teenetemärgi. «Eelmine president nii lahke ei olnud ja lükkas meie taotlusi tagasi,» nentis ta.

Elu jooksul 110 korda verd loovutanud Arne Aasa panust doonorina peab König väga tähtsaks. «Saja korrani jõudmine on väga-väga suur tegu,» hindas ta. «Aastas tohiks verd loovutada viis korda, seega võtab see palju aastaid.»

Arne Aas olevat verekeskuse töötajatele juba isiklikuks tuttavaks saanud. «Tihti on ta kohal veel enne, kui keskus avatakse,» lisas verekeskuse direktor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles