Väike teater etendab suurt dramaturgiat

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guido Kangur ja Riho Kütsar tõlgendavad Arthur Milleri maailma.
Guido Kangur ja Riho Kütsar tõlgendavad Arthur Milleri maailma. Foto: «Meie Maa»

Täna õhtul mängib Kuressaare linnateater Ugalas Arthur Milleri näidendit «Hind».

Piisaks vist kolmest märksõnast, et meenutada maailma kultuuriga natukegi kursis olevale inimesele Arthur Millerit. Need on «Proovireisija surm», «Salemi nõiad» ja Marilyn Monroe — kaks esimest on Milleri kirjutatud näidendid ja viimane temaga lühikest aega abielus olnud traagilise saatusega filmistaar.

Elu pole ideaalne

Ka «Hinnas», mille nüüd lavastas Kuressaare teatris Heiti Pakk, lahkab Arthur Miller inimestevahelisi ning inimeste ja raha suhteid temale omase kirega.

Miller pole kirjanik, kes ülistab õilsat eneseohverdust. Ta kujutab elu üsna realistlikult. Küllap käitus autor eluski üsna isekalt — piisab kui meenutada, kuidas ta oma teostes peresaladusi paljastas.

Aga elu on juba kord selline. Näidendi lõppedes ei ole me sugugi kindlad, kas politseinikust vend ikka on kõigest süütu ohver ning kuulus arst hoolimatu karjerist. Kõik ei ole must-valge ja mõlemad mehed on oma isa pojad — nii nagu oli oma isa, pankrotistunud juudi ärimehe poeg Arthur Millergi.

«Hinnas» jagavad pojad kuusteist aastat pärast isa surma tema mööblit, sest maja läheb lammutamisele. Põhiline, milles vennad selgusele jõuda püüavad, pole muidugi mööbli hind, vaid elatud elu. Nende dialoog on üllatusterohke, dramaatiline ja mõtlemapanev.

Head näitlejad

Omaette põnev tegelane on mööblit üles ostma kutsutud litsentseeritud taksaator Solomon. Teda mängib Guido Kangur Draamateatrist.

On kiiduväärt, et piiratud võimalustega Kuressaare teater pole läinud seda libedat teed, mida teatrisaalis pahatihti näeme ning mis seisneb uskumises, et küll suurepärane tekst kõik lavastuslikud vajakajäämised kompenseerib. Laval on head näitlejad: peale Guido Kanguri veel Riho Kütsar Vanemuisest, vabakutseline Elina Reinold ja omainimestest Aarne Mägi.

Guido Kangur ütles «Sakalale», et peab rohketest rollidest, mida ta praegu mängib, Arthur Milleri «Hinna» vana juuti Solomoni üheks sümpaatsemaks ja olulisemaks.

ETENDUS

Arthur Miller, «Hind»
• Tõlkinud Valdek Kruuspere
• Lavastaja Heiti Pakk
• Kunstnik Rein Nettan
• Osades Guido Kangur (Eesti Draamateater), Riho Kütsar (Vanemuine), Elina Reinold ja Aarne Mägi.
• Mängitakse täna kell 19 Ugala suures saalis.
Allikas: Kuressaare linnateater

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles