Jämejala kliinik kirjutab uimastisõltlaste ravimise edulugu

Marek Tiits
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Tampere.
Priit Tampere. Foto: Elmo Riig

Üldsusele märkamatult on Viljandi külje all pisikeses Jämejala külas üles ehitatud ja tõhusalt toimima pandud Eesti kõige mõjukam sõltuvushaigete rehabilitatsioonikeskus. Viie tegutsemisaasta jooksul on ühiskonnale täisväärtusliku liikmena tagasi antud kümneid juba lootusetuks tunnistatud inimesi.

Ettevaatlikult alustanuna tõestas keskus end lühikese ajaga ning nüüdseks on see Eestis ainus täielikult riigi rahaga toimiv kliinik, kus saavad abi narkootikumide küüsi langenud inimesed. Kliiniku haare ulatub juba Tallinna ja Ida-Virumaale ning hõlmab klientidele pakutavaid järelteenuseid, sealhulgas kaassõltlaste ja pereliikmete nõustamine.

Ravi rehabilitatsioonikeskuses kestab üheksa kuud. Inimesed tulevad siia vabatahtlikult ja allutavad end lihtsatele, kuid jäikadele reeglitele. Keskuses valitseb nulltolerants kolme asja suhtes: uimastid, alkohol ja mis tahes vägivald. Viie tegevusaasta jooksul on seal aset leidnud vaid üks intsident, kaklus, mille mõlemad pooled kohe keskusest minema saadeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles