Võõrkeel jõuab suhu arvuti vahendusel

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Kikas ja Erika Lõhmuste suhtlevad oma virtuaalklassikaaslastega arvutiekraani vahendusel.
Ivo Kikas ja Erika Lõhmuste suhtlevad oma virtuaalklassikaaslastega arvutiekraani vahendusel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kaks Kitzbergi gümnaasiumi õpilast rühib saksa keele riigieksami poole maakonna ainsas virtuaalklassis, kus proovitakse kevadeks jõuda Euroopa normide järgi võõrkeele valdaja tasemeni.


Klassis number 313 õpivad koos Karksi-Nuia noorte Erika ja Ivoga Guillaume ja Claire Prantsusmaalt, Ewelina, Asia, Anna, Paulina ja Arkadius Poolast ning Laurits ja Amanda Taanist. Siiski pole tegu järjekordse õpilasvahetusega, vaid maakonna ja võib-olla isegi Eesti ainukese virtuaalklassiga.



«Tegu on meie hariduselus võrdlemisi ebatraditsioonilise keeleõppega, kus suur rõhk on elaval suhtlusel,» selgitas Kitzbergi gümnaasiumi saksa keele õpetaja Salme Allik.



Tema sõnul annab vabast ja mängulisest õpikeskkonnast aimu juba kas või see, et üksteise poole pöördutakse vaid eesnimega.



«Praegu ma klassikaaslastega kooliväliselt ei suhtle, sest mul pole veel nii häid tuttavaid tekkinud,» sõnas õpilane Ivo Kikas. Küll aga vahetavad pärast tunde mõtteid eri maade pedagoogid, kes proovivad uudset õppimisviisi täiuslikumaks muuta.



Virtuaalklass loodi e-õppe projektina, mille eestvedaja on Prantsusmaa Bourgoin-Jallieu linna kool. Karksinuiala­sed said osalemiskutse õpetaja Salme Alliku kaudu. Tema oli varem kaasa teinud e-õppe programmis «E-Twinning», millest käesolev projekt on välja kasvanud. Ettevõtmist rahastab Euroopa Komisjon ning see on koolidele tasuta. Õppetöös osalevad 15—18-aastased noored.



Alliku sõnul on see väga hea võimalus õppida tundma teisi kultuure ning harjutada infotehnoloogiliste vahendite kasutamist. Ühiselt koostatud õppeplaan järgib iga maa riiklikku õppekava.


«Meie eesmärk on anda noortele hea ettevalmistus saksa keele riigieksamiks,» ütles õpetaja, kelle hinnangul ei jää Eesti õpilased oma keeleoskusega klassikaaslaste seas sugugi häbisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles