Juhtkiri. Libe tee ja oma nahk

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Eestis on olnud juba aastaid nii, et vahtralehe märgist lahtisaamiseks tuleb juhiloa omanikul muu hulgas läbida libedasõidukoolitus. Ja ongi õige. Meie laiuskraadil võib autojuhtide oskust libedal teel toime tulla pidada sama vajalikuks kui oskust enne väljaminekut piisavalt soojalt riidesse panna. Ning et libeduse mõjust õige maik suhu saada, tuleb seda omal nahal proovida.

Suur osa liikluses autot juhtivatest roolikeerajatest on saanud loa aga enne, kui praegune kord kehtima hakkas. Staaži neil on. Läbitud kilomeetreid jagub ilmselt samuti. Arvatavasti usuvad paljud, et tänu kogemustepagasile pole nende oskustelgi midagi viga. Ent nagu koolitajate kogemused kipuvad näitama, ei ole sääraseks enesekindluseks sugugi mitte alati alust. Lugematu arv kordi edukalt ühest kohast teise jõudmisi ei pruugi tähendada, et autojuht teeb kõike õigesti. Valed harjumused või lüngad oskustes ilmnevad alles kriitilises olukorras.

Muidugi võib kõigile libedasõidukoolituseta autojuhtidele soovitada võimalust manöövreid ohutult harjutada, kuid kardetavasti ei kuku see soovitus kuigi viljakale pinnasele. Inimesel on lihtne tõdeda, et tal on sada pakilisemat asja. Mõnikord ongi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles