Nutitelefoni aku peab vastu vabalt üle nädala, juhul kui ainult rääkida

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes soovib telefoniga vaid rääkida ja keda nutifoni olemus ei heiduta, võib kõnelemiseks soetada just säärase aparaadi. Kui keerata targa masina lisavõimalused miinimumini, kestab aku kõneldes pikalt. Isegi siis, kui juttu jätkub kauemaks.
Kes soovib telefoniga vaid rääkida ja keda nutifoni olemus ei heiduta, võib kõnelemiseks soetada just säärase aparaadi. Kui keerata targa masina lisavõimalused miinimumini, kestab aku kõneldes pikalt. Isegi siis, kui juttu jätkub kauemaks. Foto: Elmo Riig

No mis hala see olgu! Kas tõesti saab nutitelefoni aku tühjaks ühe päevaga? Pikk katse näitab, et kui kasutada nutifoni vaid kõnelemiseks, kestab aku kenasti terve nädala ja kauemgi. Kusjuures rääkida jõuab selle ajaga mitu tundi.

Klassikaliste nuputelefonide valik muutub kauplustes üha nirumaks ja kui need lõpuks üldse müügilt kaovad, ei jää ka viimastel mohikaanlastel üle muud kui soetada endale nutitelefon – mis siis, kui soov on telefoni vahendusel ainult vestelda ja lisaks ehk mõni sõnum saata.

Mina kui nuputelefoni omanik arvan, et nutitelefoni on selle suuruse tõttu ebamugav kaasas kanda ja mõneti tülikas on sellega ka helistada. Aga pole halba heata: nutitelefoni aku on mahukas ning aparaat oskab seda üksnes kõnefunktsiooni tarbeks säästlikult kasutada.

Tegelikult saaks ka nuputelefoni valmistada sisult väga nutika ja võimeka, lihtsalt väikese ekraani ja muidu mugavalt pisikeste mõõtmetega. Aga see selleks.

Sõltuvus võrgust

Sony Mobile Eesti esinduse müügiarendusjuht Kaia Raup nõustus Sakalale appi tulema ja laenas kõnelemiseks telefoni Sony Xperia X Performance, mille liitiumioonaku mahtuvus on 2700 milliamprit tunnis. Müüakse ka märksa võimekama akuga nutifone, mis järelikult kestavad kõneldes selle võrra kauem.

Kui omal ajal jõudsid müügile esimesed kahesüsteemsed mobiiltelefonid, mis suutsid lisaks GSM-võrgule töötada UMTS- ehk WCDMA- ehk 3G-võrgus, kestis telefoni aku kauem ikkagi GSM-levis. 3G-võrgus on toonaste telefonide kõne- ja ooteaeg tunduvalt lühem.

Tänapäevaste nutitelefonidega on lood üldjuhul vastupidi, need oskavad akut paremini säästa just 3G-s. 4G-võrgus on katsealuse telefoni ooteaeg aga täpselt sama nagu GSM-võrgus. 4G- ehk VoIp-kõnesid selle telefoniga teha ei saa.

Täpsem info Sony Xperia X Performance’i oote- ja kõneaja kohta on loo kõrval infoboksis. Olgu siinkohal rõhutatud, et tootja nimetab maksimaalse aja, kui kaua suudab aku ideaaltingimustes telefoni järjepidevalt ooterežiimil hoida või kõne jaoks voolu anda. Sakala mõõtis ooteaega, mida mõjutas ehk lühendas kõnelemine.

Olgu vanaaegne mobiilkõneaparaat või ultramoodne nutifon, üks reegel kehtib kõigi puhul: mida rohkem telefoni näppida, seda kiiremini aku tühjeneb. Nutitelefoni puhul on kasutajal võimalus aku säästmisele ise rohkem kaasa aidata, piirates ebavajalikke rakendusi ja muid nüansse.

Kolme režiimi olemus

Sakala korraldatud nutitelefoni katseperiood vältas kokku kaks kuud. Telefonis oli Telia kõnekaart Simpel.

Kasutasin telefoni kolmes režiimis ja niimoodi kaks korda järjest. Leheloos on katse tulemused reastatud režiimide kaupa.

Kõigi kuue tsükli puhul olid välja lülitatud wifi, Bluetooth, GPS ja NFC ehk lähiväljaside. 

Ekraani heleduse seadsin umbes keskmisele tasemele ning ekraan lülitus välja 30 sekundit pärast viimast puudutust. Telefoni enda säästurežiim keeras ekraani veel tumedamaks.

Eri režiimide vahepealsel ajal lasin aparaadi soovil ka mõningaid uuendusi alla laadida ja installida. Katsealune aparaat oli minuga kaasas tööl ja kodus, vähemal määral mujal. Mida vähem telefon liigub, seda kauem aku kestab, aga mul oli lihtsalt tüütu seda kõikjale kaasa tarida.

Esimese, teise ja kolmanda tsükli ajal kogunes kõneaega iga kord üle kolme tunni. Seejärel otsustasin, et mahutan iga järgmise tsükli sisse täpselt kolm tundi ja 30 kõnet. See tundus mõistlik, andmaks aimu, kui kaua telefon nii-öelda parajalt rääkides vastu peab. Kõned olid eri pikkusega.

Aku kestvuse aeg läks kirja täistundides: mõnel juhul oli see päris täpne tulemus, teisel juhul võis tegelik näit olla mõni tund erinev, sest telefoni väljalülitumise hetk jäi mul märkamata.

Esimeses režiimis võis telefon ise valida 4G-, 3G- või GSM-võrgu. Jätsin telefonile loa kasutada mobiilset andmesidet, aga keelasin rakenduste automaatse uuendamise ehk piirasin taustaandmed. Ikoonide real kuvatava info põhjal oli näha, et telefon vahel tasapisi siiski internetis toimetas.

Teises režiimis keelasin mobiilse andmeside täiesti ja lülitasin sisse Stamina funktsiooni, mis sunnib Sony telefoni akut rohkem säästma. Lisaks jätsin telefonile valida vaid 3G- või GSM-võrgu.

Kolmas režiim erines eelnevast selle poolest, et aktiveerisin Ultra Stamina funktsiooni, mis teeb Sony kinnitusel telefoni kõige akusäästlikumaks.

1. režiim: 163 ja 188 tundi

Tund aega pärast aku esimese katse tarvis täislaadimist vaatasin akuinfot ning see näitas, et aku peaks kestma veel 27 tundi 30 minutit. Läks muidugi hoopis paremini. Aku pidas vastu umbes 163 tundi ehk viis tundi alla nädala. Tegin ligikaudu 30 kõnet, mille jooksul kogunes kõneaega kolm tundi ja kümmekond minutit.

Järgmiste katsete eel panin ühtlasi kirja laadimiseks kulunud tunnid, täpsemalt öeldes aja, mil telefon oli vooluvõrku ühendatud. Sedapuhku laadisin telefoni kuus tundi, misjärel see lubas, et aku suudab vastu pidada 50 tundi 30 minutit. Tegelikult läks nüüdki paremini. Aku kestis 188 tundi ehk neli tundi alla kaheksa ööpäeva. Tegin täpselt 30 kõnet kokku täpselt kolme tunni jagu.

2. režiim: 209 ja 220 tundi

Laadimine enne katset kestis taas kuus tundi. Seejärel teatas telefon optimistlikult, et aku püsib Stamina režiimis hinnanguliselt 300 tundi 30 minutit. Sedapuhku jäi lubatud piir küll saavutamata, aga aku kestis säästlikus režiimis siiski paremini. See pidas vastu ligi 209 tundi ehk seitse tundi alla üheksa ööpäeva. Tegin 31 kõnet, mille jooksul kogunes kõneaega kolm tundi, 17 minutit ja 42 sekundit.

Järgmise Stamina etapi eel vältas laadimine jälle kuus tundi ning selle järel teatas telefon, et aku peab vastu 225 tundi 30 minutit. Peaaegu nii kaua ka läks.

Aku pidas kõigi kuue tsükli kohta vastu rekordilised 220 tundi ehk neli tundi üle üheksa ööpäeva. Selle sisse mahtus 30 kõnet kokku kolme tunni ja ühe sekundi jagu. Päris muljet avaldav tulemus!

3. režiim: 208 ja 216 tundi

Üllatuslikult ei pidanudki aku kõige kauem vastu telefoni kõige säästlikumas, Ultra Stamina režiimis. Võib-olla peitus põhjus selles, et ma ise keerasin telefoni enne võimalikult säästlikuks, nii et Ultra Staminal polnud enam suurt säästulisa anda. Sony Mobile Eesti esinduse müügiarendusjuht Kaia Raup oli niisuguse põhjendusega päri.

Laadimine kestis enne katset 7,5 tundi. Telefon lubas seejärel, et aku peab vastu 338 tundi. Aga nagu öeldud, nii hästi ei läinud ja uut rekordit ei sündinud.

Aku hoidis telefoni ärkvel umbes 208 tundi ehk kaheksa tundi alla üheksa ööpäeva. Tegin 30 kõnet ning kõneaega kulus kolm tundi, 17 minutit ja 43 sekundit. Kindlasti oleks aku mõneti kauem vastu pidanud, kui rihtinuks ka siin kõneaja täpselt kolmele tunnile.

Teine Ultra Stamina režiimi katse oli ühtlasi viimane katse. Paraku keeldus telefon algul akut täis laadimast. Ja niimoodi korduvalt. Lõpuks sain aru, et põhjust tuleb otsida loksuvast laadijast. Suskasin juhtme ja pistiku vahele lõtku vältimiseks hambaorgi ning aku saigi lõpuks laetud.

Ju mõjutas selline hüplik ja pikk vooluvõrgus olek telefoni nutikust, sest pärast ligi 18 tundi kestnud laadimist teatas ta, et aku kestab veel 135 tundi. Läks siiski märksa paremini. Aku pidas vastu ligikaudu 216 tundi ehk üheksa ööpäeva. Tegin 30 kõnet kogukestusega kolm tundi ja üks sekund.

Ametlik info

Tootja ametlik teave mobiiltelefoni Sony Xperia X Performance maksimaalse kõne- ja ooteaja kohta

• Ooteaeg kuni 530 tundi (GSM ja 4G) või kuni 540 tundi (3G)

• Kõneaeg kuni 11 tundi (GSM) või kuni 15 tundi 40 minutit (3G)

NB! Sel telefonil puudub võimekus kõnesideks 4G-võrgus.

Allikas: Sony Mobile

Katsete rekord

Sakala kuue katse rekordiliseks aku kestvuseks ehk telefoni ooteajaks kujunes ligikaudu 220 tundi.

• See teeb üheksa ööpäeva ja veel neli tundi lisaks. Alles seejärel lülitus Stamina akusäästufunktsiooni kasutanud telefon tühja aku tõttu välja.

• Perioodi sisse mahtus 30 kõnet kokku kolme tunni ja ühe sekundi jagu.

Allikas: Sakala

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles