Arvamus. Nime umbsõlme lihtne lahendus

, abjapaluojalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Lond
Märt Lond Foto: Elmo Riig

On hea, et Abja, Halliste ja Karksi vald ning Mõisaküla linn jõudsid ühinemislepinguni. Otsus, et uue omavalitsuse nimi on Mulgi vald, valmistas aga tõelise pettumuse, ja otsus, et Mulgi valla juriidilise aadressi valib uue valla volikogu, pani pehmelt öeldes kukalt kratsima.

Paljude arvates ei ole õige panna kultuuriloolist Mulgi nime omavalitsusele, mis on ainult üks osa Mulgimaast. Ajalooliselt peetakse Mulgimaaks endisi Halliste, Karksi, Paistu, Tarvastu ja Helme kihelkondi. Riigi poolt käima lükatud haldusreform ühtset Mulgi valda ei loonud. Ajalehes Üitsainus Mulgimaa kirjutas ühinemiskonsultant Rivo Noorkõiv, et ei saa kuidagi pidada õigeks, kui «üits tillemb kant kuulutep ennest Mulgi vallas».

Valgamaal käituti uuele omavalitsusele nime valides hoopis kultuursemalt: Helme, Hummuli ja Põdrala valla ning Tõrva linna ühinemisläbirääkimistel kavatseti nimetada uus omavalitsus Lõuna-Mulgi vallaks, kuid mitmete kohalike inimeste vastuseisu tõttu otsustati uus omavalitsus nimetada Tõrva vallaks.

Minu meelest on see õige otsus. Tõrva linn on uue valla keskus ja Eestimaal on sajandeid olnud tavaks haldusüksusi nimetada nende keskuse nime järgi, välja arvatud üksikud erandid.

Kohanimenõukogu hinnangul on valitud Mulgi valla nimi geograafiliselt ja kultuurilis-ajalooliselt eksitav, sest hõlmab alla poole ajaloolise Mulgimaa territooriumist. Nõukogu on teinud valitsusele ettepaneku paluda leida selle asemel uus nimi.

Ühinemisleping, milles ei ole öeldud, kas omavalitsuse keskuseks saab Abja-Paluoja või Karksi-Nuia, on rohkem kui naeruväärne. Niisugust vigast lepingut ei kõlba valitsusel küll aktsepteerida.

Kuidas nimeprobleem lahendada? Kui praegused vallajuhid ja rahvas otsustaksid, kus paikneb tulevane vallakeskus, oleks see lahendatud. Kui keskuseks saab Abja-Paluoja, oleks valla nimi Abja, kui keskuseks valitakse Karksi-Nuia, jääks loomalikult püsima Karksi vald.

Niisama lihtne tekkinud umbsõlme lahendus võikski olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles