Vaba mõte. Tõde on kusagil olemas

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Väre
Hans Väre Foto: Marko Saarm / Sakala

Neljapäeva hommikul jõllitasin Facebookis kitsi. Nood ronisid videos mööda peaaegu püstloodis müüri ja otsisid kivide vahelt rohuliblesid. Ehkki olin paaris loodusfilmis varemgi näinud, kuidas nad ülijärske kaljusid mööda muretult ringi kappavad, hakkas sedapuhku peas helisema väike häirekell: on see ikka päris?

Esiteks tekitas kahtlust see, et all maapinnal paistis palju rohelisem olevat. Mis häda on sõralistel turnida seal seinal, kus midagi ei kasva? Ratsionaalsetest argumentidest isegi rohkem mõjutas mind üha süvenev komme suhtuda skepsisega kõigesse, mis sotsiaalmeedias levib. Ka videot saab ju tänapäeval võltsida või lavastada. Kitsed iidsel müüril oli lihtsalt liiga ilus, et olla tõsi. Umbes nagu lippaks ilves Viljandis mööda Riia maanteed.

Ent pilk video avaldajale kinnitas, et kitsest seinakaunistused on ehtsad. Nagu iga teinegi väljaanne, võib ka National Geographic vahel eksida, kuid ei võltsi ega valeta kindlasti. Nagu ka Männimäel märgatud ilvesest rääkinud Sakala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles