Koolitoidu pakkuja: lastele on hakanud meeldima kala

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolisöökla Paalalinna koolis
Koolisöökla Paalalinna koolis Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti õpilased peavad koolitoitu maitsvaks ja ahvatleva välimusega kõhutäieks. Eriti meeldivad neile makaronid ja kõige vähem tahavad noored lõunamenüüs näha lasanjet, selgub koolitoitlustaja Daily värskest koolilõuna rahulolu-uuringust.

Ka Viljandi linnakoolides Daily kaubamärgi all toitu pakkuv Baltic Restaurants Estonia tegi enam kui 3000 õpilase seas uuringu, et selgitada välja laste toitumiseelistused ja rahulolu koolitoiduga.

Baltic Restaurants Estonia müügi- ja turundusjuhi Tiiu Endriksoni kinnitust mööda on rahuloluprotsent suur: ligemale 70 protsenti vastanutest väitis, et neile maitsevad koolisöökla toidud.

Õpilaste lemmik koolilõuna edetabeli esikoha võitsid ülekaalukalt makaronid, järgnesid riis, kartulipuder ja tatar. Üllatuslikult ei jõudnud sel aastal esiviisikusse ükski roog, mille põhiosa moodustab liha.

«Makaronid on lastele alati meeldinud ja tänu kokkade kavalatele nippidele on neist võimalik korraga nii maitsvaid kui tervislikke koolilõunaid valmistada. Peidame neisse köögivilju või serveerime värske salatiga,» tõi Endrikson näiteid pastaroogade tervislikumaks muutmisest.

Kuigi küsitlustest selgub ja paljud ka arvavad, et lastele ei meeldi kala, tõestavad uuringu tulemused vastupidist. Tervislik kala edestas lemmiktoitude järjestuses nii populaarset kana, kodust pikkpoissi kui šnitslit.

«Kala ei ole tõesti kunagi nii populaarne olnud, kuid usun, et olulist rolli mängib siin laste suurenenud teadlikkus selle kasulikkusest. Samuti on ettevõtte kokad püüdnud laste soovidega arvestada ning vähendanud menüüs kalasuppide osa, valmistades selle asemel rohkem ahjukala ja muid naturaalseid kalapraade,» sõnas Endrikson.

Tabeli tagumise poole moodustasid vähem populaarsed road. Nende hulgas oli köögiviljane ühepajatoit, itaallaste lemmikroog risoto ning ka saapamaa au ja kuulsus lasanje. Endriksoni sõnul neid roogasid aga menüüst välja ei jäeta, vaid tehakse retseptid ümber, et leida lastele sobivamad maitselahendused.

Rahulolu-uuringu käigus küsiti laste käest ka seda, mida nad kodus kõige rohkem söövad, ning selles edetabelis sai enim hääli kartul. Tihedalt olid kannul liha, supp ja makaronid. Koolis armastatud kala jäi aga selle järjestuse keskpaika. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles