Selts kutsub inimesi oma lemmikloomade pärast muretsema

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti loomakaitse selts kutsub kõiki kassi- ja koeraomanikke enne nende lemmikute kevadist jooksuaega neid steriliseerima ja kastreerima, vältimaks soovimatuid järglasi, haigusi ja stressi.

Seltsi ja lemmikloomatoidu sissetooja Nestlé Purina koostöös korraldatud kampaania ajal pakuvad 12 loomakliinikut üle Eesti 30. jaanuarist 19. märtsini kasside ja koerte steriliseerimis- ja kastreerimisprotseduuri tavapärasest soodsamalt. Kahjuks ei ole ettevõtmisega liitunud ühtegi Viljandimaa loomakliinikut. See aga ei tähenda, et kõnealuseid protseduure siin teha ei saaks.

Emaste lemmikloomade steriliseerimine ja isaste kastreerimine aitavad vähendada kodutute loomade arvukust: steriliseerimata kass võib ühe aasta jooksul poegida kuni neli korda ja saada seega kokku umbes 20 järglast. Ka koerad võivad aastas mitu korda poegida ja ühes pesakonnas võib olla isegi 15 kutsikat. Arvestades, et täiskasvanud loomapojad annavad omakorda järglasi, võib teisel aastal kassiperes olla juba 140 ja kolmandal 1700 poega. Neljandal aastal võib algsel kassipaaril olla juba 20 000 järglast.

Varjupaigad on täis hüljatud loomi, sest lemmikloomi sünnib rohkem, kui leidub neile kodusid. Igal aastal hukkub autorataste all, varjupaigas haiguste tõttu või hukatakse eutaneerimise teel kahetsusväärselt palju koeri ja kasse. Kurb statistika on, et eelmisel aastal jõudis Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise tehasesse 14 tonni hukkunud või hukatud lemmikloomi.

Paljud loomaarstid ja teaduslikud uuringud kinnitavad, et steriliseerimine on emase lemmiklooma tervisele ja enesetundele hea, sest vähendab emakapõletiku ning piimanäärme-, emaka- ja munasarjavähi riski, muudab looma rahulikumaks ja sõbralikumaks ning hoiab eemal võõraid ja haigusi edasi kandvaid kastreerimata isasloomi. Jooksuaeg, tiinus ja imetamine on loomale kurnavad ning stressirohked.

Kastreeritud isased lemmikloomad on tervemad ja rahulikumad, muutudes tavaliselt kodusemaks, sest enam ei ahvatle ümbruses indlevad emased neid hulkuma ja teiste isastega kaklusi pidama. Kastreerimine ennetab munandivähi teket, eesnäärmeprobleeme ning perianaalsete kasvajate ja songade kujunemist.

Nii steriliseerimine kui kastreerimine tehakse loomakliinikutes üldnarkoosi all. Operatsioon on ohutu, rutiinne ja loomale suhteliselt valutu. Mõned tunnid pärast lõikust võib omanik looma koju viia ja tavaliselt võtab operatsioonist taastumine aega ühe päeva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles