Jüri Ratas: tagame kõigile väärika vanaduspensioni

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Liis Treimann / Postimees

Stenbocki majast täna välja saadetud pressiteate kohaselt kinnitas peaminister Jüri Ratas, et pensionisüsteemi muudatuste eesmärk on tagada inimestele väärikas vanaduspension ning vähendada ebavõrdsust ühiskonnas.

«Valitsus otsustas sel nädalal jätkata vajalike vanaduspensioni muudatustega ning täiendada ka pensionivalemit. Soovime teha pensionisüsteemi paindlikumaks ning solidaarsemaks, et vastata paremini inimeste vajadustele ja ootustele. Meie jaoks on oluline põhimõte, et viia esimeses pensionisambas üks tööaasta võrduma ühe pensioniaastaga,» rõhutas peaminister Jüri Ratas. «Palga suurus jääb pensioni suurust ka edaspidi mõjutama, aga oluliselt õiglasemal määral.»

«Ühiskondliku heaolu ja sidususe suurendamine on üks valitsusliidu neljast põhieesmärgist, mille nimel igapäevaselt töötame. Pensionisüsteemi seniste kitsaskohtade parandamine ja pensionide solidaarsuse tagamine on selge samm võrdsema ühiskonna suunas. Riik peab kõrgelt väärtustama iga oma inimest, sõltumata tema ametist ja töötasust. Sissetulekute suur ebavõrdsus ei tohi edasi kanduda inimeste pensionipõlve,» selgitas Ratas.

Valitsusliidu plaani kohaselt hakkab tulevikus esimene sammas sõltuma inimese töötatud aastatest, teine sammas töötasult makstud sotsiaalmaksust ning kolmas sammas vabatahtlikust säästmisest.

Muudatused ei puuduta praeguseid vanaduspensionäre ega seni välja teenitud pensioniosakuid. Reform viiakse ellu üleminekuajaga, et tagada uue süsteemi sujuv rakendumine. Ühtlasi seotakse riiklik vanaduspensioniiga alates 2027. aastast oodatava elueaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles