Juhtkiri. Vint keerati üle

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Eesti riigis on tehtud juba pikemat aega selgesti nähtavaid pingutusi, et maksuraha koguda võimalikult tulemuslikult. Idee poolest pole maksukogumise tõhusamaks muutmisel mitte midagi viga. Mida vähem makse jääb maksmata, seda rohkem tulu riik teenib. Ning mida priskem on riigi rahakott, seda enam saab ta oma kodanikele pakkuda. Maksudest kõrvale hiilija pole mitte see, kes oskab elada, vaid see, kes elab teiste arvelt.

Teema kaheteralisus seisneb aga selles, et mida nõudlikumaks riigiaparaat makse korjates muutub, seda rangemaks kipuvad minema maksukohustuslastele seatavad reeglid ning ka järelevalve muutub ahistavamaks. Mingi tunnetusliku piirini on see õige eesmärgi nimel põhjendatud, aga kui toda piiri ära ei tabata, võib riik vindi üle keerata ning inimesi vihastada ja solvata.

Nähtavasti just see ongi juhtunud, sest paljud ettevõtjad on nii ärritunud kui nördinud. Seda seepärast, et rahandusministeerium kavatseb üksnes töösõitudeks kasutatavad autod – mille pealt ei pea maksma erisoodustusmaksu – märgistada teist värvi numbrimärkidega. Niisugust plaani on nimetatud lauslolluseks ja klassiviha õhutamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles