Valimisliitlased ei tõtta partei ettepanekule kaasa kiitma

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakond pakub välja, et veerand sellest toetusest, mida praegu saavad erakonnad riigieelarvest, läheks valimisliitudele, kes on olnud kohalikel valimistel edukad.
Vabaerakond pakub välja, et veerand sellest toetusest, mida praegu saavad erakonnad riigieelarvest, läheks valimisliitudele, kes on olnud kohalikel valimistel edukad. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Endised või praegused valimisliidu tegelased, kellega Sakala vestles, ei tõtanud kaasa kiitma Vabaerakonna valmimisjärgus eelnõule, millega tahetakse hakata riigieelarvest rahastama valimisliite. Pigem jäi arvamustes kumama mõõdukas skeptitsism.

Viljandi linnavolikogu sotside fraktsiooni liige Malle Vahtra, kes juhtis aastatel 2003–2005 linna valimisliidu Kodune Viljandi meerina, leidis, et Vabaerakonna idee ei paku lahendust valimisliitude peamisele murele: nende häält ei võeta riigi tasandil kuulda.

«Üks põhjus, miks me valimisliidu ära lõpetasime, oli kindlasti see, et kohalikul tasandil võib valimisliit olla aktsepteeritud, aga sel puudub väljund riigi tasandile,» selgitas Vahtra. Sellega viitas ta 2013. aasta kohalikele valimistele, mil Koduse Viljandi nimi pandi piltlikult öeldes riiulile. Selle asemel tuldi välja Sotsiaaldemokaatliku Erakonna nimekirjaga, sest sotside ja kõnealuse valimisliidu side oli kujunenud väga tihedaks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles