Kalurid saavad hakata püügiandmeid esitama mobiilirakenduses

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalurid suunduvad mootorpaadiga mõrrapärasid tühjendama.
Kalurid suunduvad mootorpaadiga mõrrapärasid tühjendama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Alates sellest nädalast saavad kutselised ranna- ja sisevete kalurid esitada kohustuslikke püügiandmeid mobiilirakenduse kaudu. Püügiandmete esitamise rakendus kaluritele ehk PERK muudab andmete esitamise lihtsamaks, kiiremaks ja mugavamaks.http://https://goo.gl/BbGvxF

«Kaluritel pole enam vaja esitada ametiasutustele paberil püügipäeviku lehti. Selle asemel saavad nad hakata esitama kohustuslikke püügiandmeid nutirakenduses. PERK-i kasutamise eelis on ka see, et selle kaudu on võimalik esitada andmeid korraga mitmele ametiasutusele,» ütles maaeluministeeriumi kalamajandusosakonna juhataja Ain Soome. Eesti pakub kaluritele sellist e-teenust esimese riigina Euroopa Liidus, mistõttu on selle vastu huvi tundnud ka paljud teised liikmesriigid ning avaldanud soovi Eestis loodud rakenduse juurutamiseks oma riigis.

PERK-i kaudu on võimalik esitada kohustuslikke püügiandmeid korraga nii maaeluministeeriumile kui keskkonnainspektsioonile. Samuti on kavas 2018. aasta jooksul luua piiriveekogude kaluritele võimalus esitada PERK-i kaudu andmeid politsei- ja piirivalveametile.

Mobiilirakenduse PERK arenduse projektijuhi Keno Kaasiksoo sõnul on rakenduse loomisel pööratud erilist tähelepanu süsteemi kasutajasõbralikkusele. «Tegemist ei ole tüüpilise üleminekuga e-teenusele, kus pabervorm on asendatud veebivormiga. Kogu rakenduse struktuur on ehitatud üles, järgides püügiprotsessi tegevusi nende loogilises järjekorras,» kõneles maaeluministeeriumi kalamajandusosakonna nõunik Keno Kaasiksoo.

Tähtsamate funktsioonidena võimaldab PERK

  • esitada kohustuslikke kalapüügiandmeid eesti, vene või inglise keeles,
  • moodustada iga püügilkäigu kohta püügireisi, mille korduvad andmeväljad saab kalur varem oma seadete alt ära täita ega pea neid igal korral uuesti sisestama,
  • esitada kohustuslikud püügiandmed korraga maaeluministeeriumile ja keskkonnainspektsioonile,
  • esitada iga kord vaid neid andmeid, mida ametiasutustele varem esitatud ei ole,
  • esitada kohustuslikke andmeid kala kokkuostu ja transpordi kohta,
  • kombineerida mitme püügiloa alusel püütud kalakoguseid ja nendega tehinguid teha,
  • kaluril märkida püügivahendite GPS-koordinaate, et need kaardile kanda ning püügikohad hõlpsasti hiljem uuesti leida,
  • saada kinnituse esitatud andmete kohalejõudmise kohta.

Androidi kasutajad saavad rakenduse alla laadida Google Play kaudu. Teiste operatsioonisüsteemide kasutajad saavad rakendusse siseneda veebilehel https://perk.agri.ee/. Loe lisaks maaeluministeeriumi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles