Linnavalitsus keelas ruumide rentimise rassismiga seostatud bändide kontserdi korraldamiseks

Marek Tiits
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehase rokiklubi lennukitehases. Pildil klubi üks eestvedaja Kuuno Kuusik.
Tehase rokiklubi lennukitehases. Pildil klubi üks eestvedaja Kuuno Kuusik. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandi linnavalitsus teatas, et Sakala keskus on vastavalt linnavalitsuse esmaspäeval 16. jaanuaril väljastatud korraldusele tühistanud kontserdiruumide broneeringu lennukitehases eeloleval reedel toimuma pidanud kontserdi läbiviimiseks.

Linnapea Ando Kiviberg lausus linna pressiteenistuse vahendusel: "Linnavalitsus otsustas, et ei luba enda ruumidesse ega enda poolt renditavatesse ruumidesse ansamblite PWA, Revalers ja AKG kontserti. Sakala keskus on linnavalitsuse korraldusel kõnealuse broneeringu tühistanud. 

Otsus sündis peale seda, kui olime saanud tutvuda nimetatud ansamblite kontsertidel varasemalt toimunud korrarikkumiste, sh natsisümboolika eksponeerimise juhtumitega. Me ei pea võimalikuks, et sellise taustaga ansamblid Viljandi linna pindadel esinevad, veel enam pindadel, mida kasutatakse noortekeskuse tegevuseks."

Linna allasutuse Sakala keskuse juhataja Jaanus Kuke sõnul rendib linn läbi Sakala keskuse lennukitehase omanikelt osa hoonest. Renditava pinna hulka kuuluvad noortekeskuse rambipark ja mängude tuba ning must saal. Viimases tegutseb ka Tehase rokiklubi, kes soovis seal eeloleval reedel korraldada punkbändide kontserti.

Sellel üles astuma pidanud bändid viljelevad oma määratluse kohaselt kommunismivastast punkrokki. Bändide looming on sisult ajuti rassistlik ja ksenofoobne. 

Möödunud reedel kutsuti kontserdi korraldaja Kuuno Kuusik Viljandi politseijaoskonda vestlusele, kus juhiti tema tähelepanu kontserdil esinevate kollektiivide suuliselt levitatavale, seaduses keelatud sõnumile. Korraldajaga lepiti kokku, et kontserdil ei tule esitusele rassistlikke ega vihaõhutavaid laule, ei esitleta keelatud sümboleid ning korraldaja kohustus tagama avaliku korra ja vältima alaealiste pääsu kontserdile. 

Rokiklubi eestvedaja Kuuno Kuusik ütles Sakalale, et sai linna otsusest teada täna hommikul ja kinnitas, et kavatseb ürituse igal juhul läbi viia. „Otsime praegu alternatiivseid kontserdipaiku. Palju neid Viljandi linnas muidugi ei ole, aga kontsert ära ei jää ehkki võib suure tõenäosusega edasi lükkuda,“ ütles Kuusik.

Copy
Tagasi üles