Uus seaduseelnõu piirab kilekottide kasutamist veelgi

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu keskkonnakomisjoni esmaspäevasel istungil arutatakse pakendiseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis piirab tunduvalt õhukeste kilekottide kasutamist.

Keskkonnakomisjoni esimehe Rainer Vakra sõnul on see teema kogu Euroopa Liidus aktuaalne olnud juba pikemat aega. Probleemi lahendamiseks on vastu võetud kilekottide kasutamist piirav direktiiv, mille ülevõtmise tähtaeg Eestis oli juba mullu novembris.

„Kilekottide ulatuslik ja läbimõtlematu kasutamine on saanud keskkonnaohuks, millele tuleb otsustavalt reageerida. Pakendimajanduses tuleb muuta inimeste harjumusi ja parandada nende keskkonnateadlikkust ning võtta kasutusele pakendid, mis on korduvkasutuses ja kergesti utiliseeritavad,“ rääkis Vakra.

Ta selgitas, et Euroopa Liidu direktiiv näeb ette õhukeste kilekottide kasutamise vähendamise 2019. aasta lõpuks 90 ja 2025. aasta lõpuks 40 kilekotini inimese kohta aastas. 

Vakra viitas aastal 2015 tehtud kilekottide tarbimise uuringule, mille kohaselt tarbiti vaadeldud 500 Eesti kaupluses inimese kohta aastas keskmiselt 40 kilekotti ja 165 eriti õhukest kilekotti, neist toiduhügieeni otstarbel umbes 63.

„Kilekottide tasuta jagamise keelamise põhiline eesmärk on panna tarbijat mõtlema. Kas ma vajan seda kilekotti ja olen nõus selle eest maksma kas või ühe sendi või on tegemist lihtsalt harjumusega, millest võin puhtama keskkonna nimel loobuda?“ kõneles Vakra ja toonitas: „Kilekottide masskasutuse piiramine aitab hoida loodust. Kilekotte jäetakse kõigist pakendiliikidest loodusesse kõige sagedamini.“

Pakendiseaduse muudatuste jõustumise korral tuleb poodides ostjatele pakkuda kilekottide kõrval teisi pakendamise võimalusi, mida juba ka tehakse. Näiteks pakutakse paber-, riide- ja võrkkotte ning korduvkasutatavaid plastkotte.

Alates 2019. aastast keelatakse poodides suuremate kilekottide tasuta jagamine. See puudutab näiteks müügikampaaniate ajal ostude jaoks hulgaliselt jagatavaid kilekotte. Kehtima jääb erand, mille järgi tohib kasutada väiksemaid õhukesi kilekotte lahtise toidukauba, näiteks liha või köögivilja esmaseks pakendamiseks või hügieeni otstarbel kilepakendis piima ostmise korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles