Mullu hukkus tules 38 inimest

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju
Tulekahju Foto: Marko Saarm / Sakala

Läinud aastal hukkus tules 38 ja uppus 45 inimest. Kui kümme aastat tagasi hukkus Eestis tules 12,6 inimest 100 000 inimese kohta, siis 2016. aastal oli see näitaja 2,9 ehk neli korda väiksem. Selle tulemuseni jõuti vaid tänu sellele, et oma panuse andis terve  päästeamet koos oma partneritega.

«38 on meile väga oluline number, sest aastaid on tules hukkunute arv püsinud 50 juures. Samas on 38 peaaegu bussitäis inimesi, seda on ikka palju,» ütles päästeameti peadirektor Kuno Tammearu.

Päästeameti strateegiline eesmärk on jõuda aastaks 2025 Põhjamaade tasemeni: et tules ei hukuks rohkem kui  12 ja vees rohkem kui 20 inimest aastas. Kui hoonetulekahjude arvuga oleme jõudnud Põhjamaade tasemeni, siis tules hukkunuid oli mullu kolm korda rohkem. Eesmärgi saavutamise võti on igaühe kaasamine ning inimese, kogukonna, omavalitsuse, ettevõtete ja riigi koostöö.

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu
Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu Foto: Päästeamet

«On väga oluline muuta ohutuks toimetulekuraskustes inimeste kodud. Neid inimesi on Eestis 80 000 ehk ligikaudu 40 000 kodu. Ja üks võimalus selleks on sotsiaaltoetuste kasutamine küttekollete ja elektripaigaldiste kordategemiseks ning suitsuandurite paigaldamiseks,» rääkis Kuno Tammearu.

Samal ajal on ohus päästeameti enda jätkusuutlikkus. 2016. aastal sõltumatu eksperdi tehtud raporti kohaselt jääb päästeametil järgmise kümne aasta jooksul eelarves puudu 148,7 miljonit eurot.

Siseminister Andres Anvelt kinnitas, et 2018. aastast suurendatakse kolmel järjestikusel aastal päästeameti eelarvet kolme miljoni euro võrra aastas kaitsevarustuse ja tehnika tänapäevastamiseks. Sellele lisaks planeeritakse aastatel 2018–2020 anda 1,5 miljonit eurot vabatahtlikele.

«Me peame julgema ühiskonnas arutada, millist päästeteenust me tahame viie ja kümne aasta pärast. Ja see arutelu puudutab kõiki huvitatuid. Siseministeerium saab siin eestvedajaks,» sõnas siseminister.

Päästeameti ennetuse eelarve on olnud kümne aasta jooksul kokku 12 miljonit eurot, milles on ka majandus- ja personalikulud. Sama ajaga on päästeamet ennetustegevusega säästnud üle 900 inimese elu, millega on ühiskonnale kokku hoidnud 1,3 miljardit eurot. Seega võib öelda, et iga ennetusse pandud euro on toonud riigile tagasi ligikaudu 100 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles