Liikumisharrastajad on Eestis enamuses

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täisealiste liikumisharrastajate osa Eestis on kasvanud 54 protsendile.
Täisealiste liikumisharrastajate osa Eestis on kasvanud 54 protsendile. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Möödunud aasta andmete põhjal koostatud rahvastiku kehalise aktiivsuse uuring näitab, et täisealiste liikumisharrastajate osa Eestis on kasvanud 54 protsendile, mis tähendab eelmise aastaga võrreldes koguni 9-protsendilist tõusu. Seega on neid eestimaalasi, kes tegelevad liikumisharrastusega regulaarselt vähemalt kaks korda nädalas, esmakordselt rohkem kui neid, kes tegelevad liikumisharrastusega harvem või üldse mitte.

Eesti Olümpiakomitee liikumisharrastuse juht Peeter Lusmägi arvab, et üks põhjusi liikumisharrastajate arvu suurenemises on liikumispaikade rohkus. «Rahvusvaheliste uuringute kohaselt on liikumispaikade olemasolu primaarse tähtsusega selleks, et inimesed korrapäraselt liikumisharrastusega tegeleksid. Viimase 15 aasta jooksul on Eestis rajatud arvukalt liikumispaikasid: spordiregistri andmetel on ligemale 3000 erinevat spordiobjekti,» kõneles spordiametnik.

Lusmägi lisas, et teine põhjus on olnud teadlikkuse kasv.

Liikumisharrastusega nagu jooks, rattasõit, võimlemine, pallimängud, jõuharjutused või muu tegeleb regulaarselt kaks või enam korda nädalas koguni 54 protsenti Eesti elanikkonnast. Nende hulk, kes ei tegele liikumisharrastusega üldse, on vähenenud aastaga 33 protsendilt 19 protsendile. Kuigi langus on suur, tähendab see siiski, et sisuliselt iga viies täiesealine Eesti elanik ei liigu isegi minimaalselt ning ligi pool elanikkonnast ei liigu piisavalt.

Endiselt on kõige populaarsem tegelda liikumisharrastusega omaette: üksinda eelistab liikuda 45 protsenti eestimaalastest. Kuigi omaette sportimine on läbi aastate olnud ülekaalukalt enimlevinud, näitab see siiski aeglast, kuid järjekindlalt kahanemist.

Liikumisharrastuse uuringu tegi Turu-uuringute aktsiaselts liikumistervise innovatsiooni klastri SportEST ja ühenduse Sport Kõigile tellimusel 2016. aasta septembris, küsitledes 1014 eestimaalast vanuses 15–69 aastat kõigis maakondades. Saadud andmeid võrreldi varasematel aastatel korraldatud uuringutega. Rahvastiku kehalise aktiivsuse uuring on kaasrahastatud Euroopa Liidu regionaalarengu fondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles