Kust tõuseb tolm ja kuhu kaob raha? (1)

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ain Kvilaan

Suur osa eestlasi saab palka iga kuu kümnendal päeval. See tähendab, et tänaseks on enamikul pangakonto nulli tõmmatud ja oodatakse pikisilmi uut nädalat. Soojamaareisil ei käinud, uusi asju elamises nagu kah silma ei paista... Kuhu see raha siis ometi haihtus?

Statistikaameti andmeil oli Eesti keskmine brutopalk 2016. aasta kolmandas kvartalis 1119 eurot. Siin kandis oleks see muidugi uhke sissetulek. Tegelikult on aga nii, et Viljandimaal on keskmine palk 974 ning mediaanpalk, millest pooled teenivad vähem ja pooled rohkem, 858 eurot. Võtame siit tulumaksu, töötuskindlustuse ja pensionisamba maksed maha ning alles jääb 697 eurot. Vat nüüd me räägime!

Et mingilgi moel asjadest sotti saada, võtsin näiteks oma pere. Oleme mitmes mõttes Eesti keskmised: ema, isa ja teismeline laps, paar kodulooma, korterilaen ja autoliising ning valmidus aeg-ajalt koduseinte vahelt kaugemale kiigata. Rõhk on sõnal «valmidus», eks ole. Tegelikkuses ootame ka meie iga kuu lõpus pikisilmi palgapäeva. Mõistagi sunnib säärane olukord koduses raamatupidamises näpuga järge ajama. Eks lööge kaasa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles