Uuel 50-eurosel on läbipaistev portreeaken

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprilli algul hakkavad Eesti Pank ja teised euroala keskpangad ringlusse laskma uue kujunduse ja täiustatud turvaelementidega 50-euroseid rahatähti.
Aprilli algul hakkavad Eesti Pank ja teised euroala keskpangad ringlusse laskma uue kujunduse ja täiustatud turvaelementidega 50-euroseid rahatähti. Foto: Eesti Pank

Aprilli algul hakkavad Eesti Pank ja teised euroala keskpangad ringlusse laskma uue kujunduse ja täiustatud turvaelementidega 50-euroseid rahatähti. Nende sujuvaks kasutuselevõtuks peaksid ettevõtjad aegsasti uuendama rahakäitlusseadmeid ja olema kursis rahatähe uuendustega.

Uue seeria 50-euroste rahatähtede kõige silmatorkavam muudatus on samasugune, nagu oli uutel 20-eurostel: rahatähe paremal serval hologrammriba peal paiknev uus turvaelement, läbipaistev portreeaken. Portreeaken paistab läbi ja kui pangatähte vastu valgust vaadata, on aknas näha Europe portree. Ülejäänud turvaelemendid – Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel – on samad, mis uutel 5-, 10- ja 20-eurostel.

«Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma ja uute 50-euroste vastuvõtuks on aega ettevalmistusi teha veel kolm kuud,» ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve. Ta rõhutas, et ebapiisav tehniline ettevalmistus või rahatuvastusseadme puudumine ei ole põhjus keelduda rahatähe vastuvõtmisest. Kui rahatuvastusseade on rikkis või uuendamata, saab kõikide rahatähtede ehtsust tuvastada käsitsi.

Uus 50-eurone tuleb käibele 4. aprillist. Uute rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt, kui kaupmehed uuendavad rahakäitlusseadmeid ja autentimisvahendeid. Selleks tuleb ühendust võtta seadmete tarnijatega.

Nii vana kui uue seeria rahatähtede turvaelementide kontrollimiseks tuleb rahatähti vaadata vastu valgust, kallutada silme ees edasi-tagasi ja kompida nende pinda. Põhjalikud europangatähtede turvaelemente tutvustavad materjalid on veebilehel uuseuro.eu.

Kaupmehed saavad rahakäitlusseadmete ettevalmistamiseks abi seadmete tarnijatelt. Uute 50-euroste katsetamiseks seadmetes tuleb tarnijatel ühendust võtta Eesti Pangaga.

Uue 50-eurose rahatähe põhjalikumaks tutvustamiseks korraldab Eesti Pank veebruaris ja märtsis sularahakäitlejate koolitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles