12 tarkust tulu deklareerimise kohta

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aasta tulu deklareeritakse kroonides, tulumaks aga tagastatakse eurodes.
2010. aasta tulu deklareeritakse kroonides, tulumaks aga tagastatakse eurodes. Foto: Aivar Aotäht

Ehkki selle nädala alguseks olid juba pooled inimesed oma tulu deklareerinud, annab «Sakala» Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhi Piret Suitsu vahendusel lugejale teada olulisemad seigad, mida tuludeklaratsiooni täitja peaks teadma.

1. Maksuvaba tulu suurus
Maksuvaba tulu oli 2010. aastal 27 000 krooni. Kui seda arvestati teile palka makstes, ei mõjuta see tuludeklaratsiooni alusel tagasi saadavat summat. Kui seda pole arvestatud (näiteks vanemahüvitise saajate puhul), saate enam makstud tulumaksu 21 protsenti ehk kuni 5670 krooni tagasi.
Vanaduspension on maksuvaba kogu ulatuses, kui ei ületa aastas 63 000 krooni. Peale 27 000 krooni maksuvaba tulu, mida kohaldatakse kõigile tulu saajatele, võib pensionär saada aastas 36 000 krooni pensioni, millelt maksu maha ei arvata.
Tööõnnetus- või kutsehaigushüvitis annab maksuvabale tulule saadud hüvitise summa ulatuses lisa, kuid mitte rohkem kui 12 000 krooni aastas.

2. Maksuvaba tulu ja lapsed
Peale omaenda maksuvaba tulu on isal või emal, kel on kaks või enam alla 17-aastast last, õigus saada alates teisest iga lapse kohta täiendavat maksuvaba tulu. See tähendab, et iga lapse kohta, alates teisest, saab üks vanem tagasi veel 5670 krooni.
Maksuvaba lisatulu saab vanem arvesse võtta ka siis, kui laps sündis 31. detsembril 2010. Eeltäidetud tuludeklaratsioonil kuvatakse laps lapsetoetuse saaja tuludeklaratsioonil. Abikaasade ühisdeklaratsioonis on võimalik järglase andmed ümber kanda teise abikaasa deklaratsiooni poolele, kui laps on ühine. Lapse saab oma deklaratsiooni märkida ka ametlik eestkostja.

3. Maksuvabad kodulaenuintressid
Maksuvabad on endale kodu ostmiseks võetud laenu või liisingu intressid. Et makstud intressid kajastuksid tuludeklaratsioonil, tuleb internetipangast info maksuametisse üle kanda.
Maksuvaba on intress ainult sellise laenu puhul, millega on ostetud kodu iseendale — see tähendab, et laenuga ostetud kinnisvara peab tulumaksu tagasi saamiseks olema deklareerija nimel. Lastele või vanematele ostetud korteri laenu intressidelt tulumaksu tagasi ei saa. Kui kodu on soetatud kahasse ja laen on kahe peale, kajastub pool tasutud intressidest ühe ja pool teise deklaratsioonis.

4. Koolituskulud
Koolituskulud on maksuvabad. See hõlmab lasteaiatasu, keelekursusi, autokooli eest makstud summasid ja muud. Lasteaiatasu puhul ei peeta koolituskuluks toiduraha, küll aga koolitusi ja osalustasu. Kui laps õpib tasulises koolis või ülikoolis, saab tulumaksu tagasi küsida ka koolimaksult.
Et tulumaksu tagasi saada, peab koolituse pakkujal olema riiklik koolitusluba. Koolitusloa või registreeringu olemasolu on võimalik kontrollida haridus- ja teadusministeeriumi koduleheküljel asuvast Eesti hariduse infosüsteemist. Reegel on, et tulumaks tagastatakse sellele, kelle kontolt tasuti. Seega ei tasu imeks panna, kui lapse treeningumaksed kajastuvad vanaisa deklaratsioonis, kuigi treeningu registreeris ema või isa.
Koolituskulude kohta saadavad andmed maksuametisse enamasti koolitajad, ent ka deklareerijal endal tasub siiski tähelepanelik olla: ette võib tulla vigu või unustamist.

5. Kingitused ja annetused
Kingitused ja annetused on maksuvabad. Kui olete näiteks loomade varjupaiga või mõne toetusfondi püsitoetaja, saate aasta jooksul tehtud annetuse summast riigilt tagasi 21 protsenti, aga mitte rohkem kui viis protsenti aastas teenitud tulult. Annetused kajastuvad eeltäidetud deklaratsioonis juhul, kui need on tehtud tulumaksusoodustuse saajale ning dokumentaalselt tõestatud.
Need, kes on poetanud annetuskasti viieeurose, tulumaksutagastusele ilmselgelt loota ei saa, kuid panga vahendusel tehtud annetuste info peaks kajastuma eeltäidetud deklaratsioonil. Kui see nii ei ole, tuleks ühendust võtta annetuse saajaga, et viimane andmed maksuametile edastaks.

6. Pensionisammaste maksed
Maksuvabad on ka pensionisammaste maksed — vabatahtliku kolmanda samba puhul ulatuses, mis ei ületa mullu teenitud tuludest 15 protsenti.

7. Elatis
2010. aasta on viimane, mil elatise maksja saab selle oma tuludest maha arvata ning saajal tuleb see deklareerida ning tasuda sellelt tulumaks. 2011. aastal makstud ja saadud elatist pole vaja deklareerida. Et see tuludest maha arvata, peab maksmise aluseks olema omavahelise kokkuleppe asemel notariaalne kokkulepe või kohtuotsus. Elatise maksja ei saa deklareerida mingeid muid kulutusi, mida on teinud näiteks lapsele rõivad või arvutit ostes.
Kui elatis on ainuke sissetulek ja tulu jäi 2010. aastal alla 27 000 krooni, siis tuludeklaratsiooni esitama ei pea. Kõikide tulude osas arvestatakse maksuvaba miinimumi.

8. Abikaasade ühisdeklaratsioon
Abikaasadel tasub esitada ühisdeklaratsioon, sest nii saab maksusoodustusi paremini ära kasutada — eriti juhul, kui üks abielupool ei ole saanud tulu kõigi 12 kuu eest. Koos deklaratsiooni tegijate tulumaksuvaba summa on kokku 54 000 krooni.
Ühisdeklaratsioonis on koolituskuludelt, annetustelt ja eluasemelaenu intressidelt tehtavate soodustuste määr kokku 100 000 krooni, kuid mitte enam kui 50 protsenti teenitud tuludest. Tulud ja kulud liidetakse: näiteks mõlema abikaasa tehtud väärtpaberitehingute tulud ja kulud annavad võimaluse vähendada kahjumi korral teise abikaasa maksukohustust. Ühisdeklaratsiooni saavad esitada need, kes olid 2010. aasta 31. detsembril ametlikult abielus.
Ühiselt on võimalik deklaratsiooni esitada ka siis, kui abikaasa suri möödunud aastal — sel juhul maksu- ja tolliameti kohalikus teeninduskohas, sest lahkunud abikaasa andmed ei ole elektroonses registris enam aktiivsed.
 
9. Mahaarvamise kogusumma
Maksumaksja võib eluasemelaenu intresse, koolituskulusid, kingitusi ja annetusi maha arvata kokku 50 000 krooni, kuid mitte rohkem kui 50 protsenti maksumaksja sama maksustamisperioodi tulust. Oluline on seegi, et oleksite maksu eelnevalt riigile tasunud. See tähendab, et kui teenisite mullu 60 000 krooni, saate kulutusi maha arvata maksimaalselt 30 000 krooni. Kui teil on peale muude maha arvatavate kulude õigus kasutada ka teise lapse tulumaksusoodustust, siis seda ei ole lihtsalt kusagilt tagastada.

10. Mõne kuu töötanud noored
Noored, kes on töötanud aastas ainult mõne kuu ja tasunud tulumaksu vähem kui 5670 krooni, saavad selle tagasi kogu ulatuses. Kui maksusoodustusi on aasta kestel tulumaksu kinni pidades täies ulatuses arvesse võetud, siis tuludeklaratsiooni esitama ei pea.

11. Väljamakse aeg
Kui koolituskulu või palga väljamakse oli tehtud jaanuaris 2011, läheb see 2011. aasta tuludesse ja deklareerida saate seda tuleval aastal.

12. Kroonid ja eurod
2010. aasta tulud deklareeritakse kroonides. Tulumaks tagastatakse eurodes, samuti tuleb seda juurde maksta eurodes. Juurde maksmiseks ei määrata summat, mis jääb alla 10 euro, ning ka tagasi ei saa alla 10 euro suurust makset.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles