Valdade protest kandis vähe vilja. Riigikohus näitas haldusreformi jätkamiseks rohelist tuld

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõpu.
Kõpu. Foto: Marko Saarm

Viljandimaa Kõpu valla algatusel haldusreformi seaduse vastavust põhiseadusele arutanud riigikohus leidis teisipäeval avalikustatud otsuses, et seadus on suuremas osas põhiseaduspärane. Samas tunnistas kõrgeim kohtuaste kehtetuks selle sätte, mille kohaselt makstakse valitsuse algatatud liitumise puhul omavalitsustele ühinemiskulude katteks mitte rohkem kui 100 000 eurot.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium ütles otsuse resolutsioonis, et tuleb rahuldada Kõpu, Juuru ja Tõstamaa vallavolikogu taotlused osaliselt ning tunnistada haldusreformi seaduse paragrahv 24 lõike 1 teise lause osa „kuid mitte rohkem kui 100 000 euro ulatuses” põhiseadusevastaseks ja kehtetuks.

Ülejäänud osas jättis riigikohus omavalitsuste taotlused rahuldamata. Nimelt olid kohtusse läinud omavalitsused vaidlustanud sundühendamist puudutavate sätete kooskõla kohaliku omavalitsuse enesekorraldusõiguse, ärakuulamise nõude, finantsgarantii ja üksuste võrdse kohtlemise nõudega, samuti demokraatia ning õigusselguse põhimõtetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles