Ärimees jäi õigeks ka ringkonnakohtus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Väärtpaberitega manipuleerimises süüdistatud, kuid Harju maakohtus õigeks mõistetud suurärimehe Toomas Tooli ja SEB panga endise maakleri Karoly Kirberi kohtulahend jäi jõusse ka Tallinna ringkonnakohtus.

Teise astme kohus otsustas eile avaldatud otsusega jätta rahuldamata Põhja ringkonnaprokuröri Maria Suti apellatsioonkaebuse, milles too taotles kohtualuste süüdimõistmist.

Osaliselt rahuldas kohus Tooli ja Kirberi apellatsioonkaebused, mis käsitlesid riigilt õigusabikulude väljamõistmist. Nii mõistis ringkonnakohus riigilt Kirberile õigusabikulu katteks välja 10 660 eurot ja Tooli kasuks 19 173 eurot, suurendades maakohtus määratud summasid märgatavalt.

Prokurör nõudis mullu juunis Toolile lühikest šokivangistust. Prokurör pidas Tooli süüd tõendatuks ning taotles talle üheaastast vangistust, millest Tool pidanuks tema nõudel veetma ühe kuu reaalselt trellide taga, ülejäänud karistuse aga kandma tingimisi nelja-aastase katseajaga.

Kirberile nõudis prokurör 250 päevamäära ehk 17 576 euro ulatuses rahalist karistust ning seda, et kohus võtaks temalt kolmeks aastaks õiguse töötada väärtpaberitehingutega seotud ametikohal.

Prokurör Maria Sutt on varem kinnitanud, et Toomas Tool ähvardas oma äripartnereid. Süüdistuse järgi oli Tool soovinud osaleda kinnisvarafirma Arco Vara juhtimises, ent polnud jõudnud nõukogu liikmete ja teiste suuromanike Hillar-Peeter Luitsalu ja Richard Tomingasega kokkuleppele ning ähvardas põhjustada neile seejärel makseraskusi.

Süüdistaja hinnangul oli Tooli tegevuse motiiv kahjustada Luitsalu ja Tomingase majandushuve ja suurendada oma osalust, et võtta üle Arco Vara juhtimine. Toolile kuuluv ettevõte Freier Projekt suurendas mullu mitu korda oma osalust Arco Varas. 13. novembriks kuulus Freier Projektile 23,47 protsenti Arco Vara aktsiaid, ühtlasi oli ta suurim aktsionär.

Tooli süüdistati selles, et oma abikaasa volitatud esindajana andis ta 2008. aasta 14.—21. juulini aktsiaseltsi SEB Pank maaklerile Karoly Kirberile telefonitsi tehingukorraldused müüa tema abikaasaga seotud SEB panga esindajakontol olevad aktsiad suurtes kogustes järjest madalama hinnaga.

Prokuratuur alustas kriminaalmenetlust 2009. aasta veebruaris finantsinspektsiooni kuriteoteate alusel. Eeluurimist toimetas Põhja politseiprefektuuri majanduskuritegude talitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles