Lauljad kõndisid piirile mööda lumekaevikuid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanereas piirile sammunud inimeste suust kõlasid paljud eestlastele ja lätlastele tähtsad laulud.
Hanereas piirile sammunud inimeste suust kõlasid paljud eestlastele ja lätlastele tähtsad laulud. Foto: Erakogu

Laupäeval Eesti ja Läti piiril aset leidnud ühislaulmist ilmestasid lilleõitega kaunistatud kaevikrada ning lumest vormitud suupistelaud.

Nava talu peremehe Jaak Kõdari sõnul tuli tema maale püstitatud laulupiiriposti juurde pääsemiseks kaevata läbi lume sada meetrit kaevikuid, mis olid 70—90 sentimeetri sügavused ja lume­labida laiused. Kaevamistöö tegi ära 17-aastane Lilli küla elanik Janno Schneider, tal kulus selleks kolm tundi.

Kaevikute servad ehiti rukkililledega, piiripost ja Nava talu küün kaunistati aga punaste kunstlilledega.

Nagu varasematelgi aastatel, kõlasid hanereas piirile sammunud inimeste suust paljud eestlastele ja lätlastele tähtsad laulud. Eestlauljaks oli traditsiooniliselt Erich Krieger, kaasa lõid Karksi-Nuia laulurühm Anne Mägi juhatusel ja naabrid Lätimaalt.

Nava talu peremees pidas piiril kõne ja luges oma luuletuse.

Ühislaulmisel osales 45 inimest, mis oli Jaak Kõdari hinnangul kiiduväärne hulk.

«Piiril laulmine pole mõeldud rahva kokkumeelitamiseks. See on vaba ja südamest tulnud üritus, mida korraldatakse Eestimaa austamiseks,» toonitas ta.

Kõdar tunnustas ka Karksi vallavalitsust, kes oli hoolitsenud, et sõidutee oleks igale autole jõukohane, ning teinud piisavalt suure parkimisplatsi.

Pärast laumist said osalised Nava talu küüni juures lumest vormitud laual kuuma astelpajujooki ja korpi.

Koosviibimine jätkus Lilli külamajas, kus juhataja Malle Erelise eestvedamisel leidis aset kontsert. Sealsamas said Lilli küla tänukirja Alli Laande ja perekond Rull, kes on seal kandis elu hoidnud ja kõikides tegemistes kaasa löönud.

Jaak Kõdari sõnul väärib märkimist veel see, et 25. veebruari õhtul korraldas Lätimaa Naukseni vald kaunis mõisahoones kontserdi ja ilutulestiku Eesti Vabariigi auks. Kontserdil esinesid Karksi-Nuia muusikakooli õpilased ja õpetajad. Kohal viibisid Helme vallavanem Tarmo Tamm ja 20 Helme valla kooliõpetajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles