Tallinn keelustab metsloomi kasutavad tsirkused, Viljandi mõtleb (1)

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsirkusevastane meeleavaldus Tartus.
Tsirkusevastane meeleavaldus Tartus. Foto: Sille Annuk

Tallinna linnavalitsus teatas neljapäeva hommikul Eesti loomakaitseorganisatsioonidele saadetud kirjas, et on otsustanud jätta edaspidi avaliku ürituse luba väljastamata nendele tsirkustele, kus kasutatakse metsloomi.

Värskelt vastuvõetud otsus ei kehti nendele metsloomadega tsirkustele, kellele on linnavalitsus avaliku ürituse loa juba väljastanud.

„Tallinn on teinud suurepärase ja õige otsuse. Sellega näidatakse, et meie pealinnas maksab eetiline ja roheline mõttelaad,” ütles loomade eestkoste organisatsiooni Loomus juht Kadri Taperson.

Praeguseks on Tallinna omaga sarnase otsuse vastu võtnud Tartu ja Pärnu. Arutelu käib samal teemal ka Kuressaares ja Viljandis. Ühtlasi on maaeluministeeriumis valmimas eelnõu, millega tahetakse keelata kogu Eestis metsloomade kasutamine meelelahutuses. Esialgse plaani järgi võiks eelnõu saada seaduseks 2018. aastal.

Kadri Taperson lisas, et kui selliseid omavalitsusi nagu Tallinn, Tartu ja Pärnu on lähiajal rohkem, annab see loomatsirkustele selge sõnumi, et nad Eestisse esinema ei tuleks, veel enne, kui seadus jõustub.

Tänaseks on 23 riiki maailmas vastu võtnud täieliku üleriigilise metsloomade tsirkustes kasutamise keelu. Euroopa Liidus on üheksa riiki keelanud kõikide loomade või metsloomade kasutamise tsirkustes ning üheksa riiki on kehtestanud osalise keelu.

Metsloomade kasutamise keelustamist rändtsirkustes on soovitanud ka Euroopa veterinaaride föderatsioon, sealhulgas Eesti loomaarstide ühing.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles