Juhtkiri. Tuleb otsida lahendusi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Üks arenenud ühiskonna tunnuseid on, et inimeste põhiõigusi väärtustatakse kõrgelt ning lihtsate lahenduste nimel ei sõideta neist üle. Tuleb mõista, mille eest seistakse psühhiaatrilise abi seadusega, mis sõnastab tahtevastase ravi rakendamise kolm alust. Kui paigutada inimene ilma tema nõusolekuta psühhiaatrilisse raviasutusse, on see väga intensiivne põhi­õiguste riive. Ei tohi olla võimalik seda kergel käel teha.

Ent arenenud ühiskonna aluseks on ka igaühe õigus rahule ja turvalisusele. Kui ravi vajav inimene, kes ei kujuta iseendale ja teistele ohtu, ei saa professionaalset abi, vaid teda hoitakse sundi kasutades kinni, on see lubamatu. Ent sama lubamatu on see, kui psühhoosi tõttu süüdimatu inimese tegude pärast kannatavad teised.

Kõiki selliseid juhtumeid ei ole võimalik ühtemoodi ära hoida. Ka kogu elu tervena püsinud inimese vaim võib teda ühel hetkel rängalt alt vedada. Niisugusel puhul võib kole tegu olla tehtud enne, kui inimene arstide vaatevälja satub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles