Täna algavad toidupanga jõulukuised toidukogumispäevad

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel ja laupäeval on abivajajatele võimalik annetada toiduaineid.
Reedel ja laupäeval on abivajajatele võimalik annetada toiduaineid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Reedel ja laupäeval on kogu Eestis toidupankade toidukogumispäevad. Kampaaniaga on seekord liitunud 45 kauplust üle Eesti: 14 Selverit, 10 Rimit, seitse Prismat, kuus Maksimarketit ja Konsumit ning esimest korda osaleb üks Maxima ja Stockmanni toidupood.

Toidupank teeb koostööd firmadega, et päästa kaubandusest ja tootmisest see toit, mida mingil põhjusel müüa ei ole võimalik, ning jagab selle abivajajatele. Toidukogumispäevad aga on üle-eestiline toidupankade heategevusaktsioon, mis annab just eraisikutele võimaluse aidata kohalikke puuduses elavaid peresid.

Punastes põlledes toidupanga vabatahtlikud jagavad toidukogumispäevade ajal kauplusekülastajatele infot ning võtavad vastu kohalike puuduses elavate perede tarbeks ostetud toidukaupa. Kauplustes tegutsetakse ajavahemikus kella 12–19. Annetustena on oodatud kaua säiliv toidukaup, näiteks konservid, toiduõli, purgisupid, kuivained, hommikusöögihelbed ja pudrumaterjal. Ka moosid, mahlad, pähklid, rosinad ning tervislikud maiustused on oodatud.

Sel korral osaleb ettevõtmises kogu Eestis üle 900 vabatahtliku, nendest ligi 450 inimest Tallinnas ja Harjumaal. Taas on appi tulnud erinevaid ettevõtteid ja organisatsioone, kes on registreerinud ennast toidukogumispäevadel osalema rühmadena.

Viljandis toimetavad toidupanga vabatahtlikud Männimäe Selveris, Maksimarketis ja Uku keskuse Rimis.

Eesti Toidupanga asutasid 2010. aasta märtsis Eesti-Hollandi Heategevusfond ja Swedbank selleks, et leevendada vaesust Eesti ühiskonnas ja võidelda toidu raiskamise vastu: toidupangad võtavad kaubandusest ja tootmisest vastu peagi realiseerimistähtaega ületavaid ja/või defektsed tooteid, komplekteerivad vabatahtlike abiga toiduabikastid ja jagavad need laiali puudustkannatavatele peredele, aidates nõnda kaasa raiskamise vähenemisele ühiskonnas ning jagades toitu neile, kel on sellest puudus.

Lisaks toidu ümberjagamisele on toidupankade ülesanne luua ühiskonnas solidaarsust – et märgataks ja aidataks neid, kel on raske. Tänu toidukogumispäevade ajal kogutavale kaubale on toidupankadel võimalik aidata paljusid nende piirkonnas elavaid puuduses elavaid peresid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles