Juhtkiri. Tundmatu suurus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Seda, mis juhtus eile maaeluministri ametist tagasiastumisest teatanud Martin Repinskiga, ei oleks talupojaloogika järgi tohtinud üldse sündida. Valitsuskabineti peaksid moodustama inimesed, kes on end poliitikuna tõestanud. Järelikult ei saa nad olla oma parteile tundmatud suurused. Idee poolest peaks erakonna esimees pakkuma ministrikohti üksnes neile, kellel pole saladusi, mis võivad parteid ja valitsust kahjustada. Ning pakkumise saanud poliitikust, kel mõni säärane saladus siiski on, oleks tark sellega kas lagedale tulla või ahvatlusele vastu panna ja võimalusest loobuda.

See on teooria. Praktika on kujunenud selliseks, et irvhambad kutsuvad Repinskit advendikalendriks: iga päev on olnud mõni üllatus varuks. Ning üllatused pole need olnud üksnes avalikkusele, vaid ka peaminister Jüri Ratasele.

Siinkohal on aga paslik meenutada, et Martin Repinski ministrina väljakäimise taga on Keskerakonna eri leeride lepitamine. See on vähemalt üks põhjus, miks talupojaloogika sedapuhku õigeks ei osutunud. Jah, Keskerakonna pink ei ole teab mis pikk ja Repinski on põllumajanduses praktik, ent 30-aastasena on ta ministriks noor ning pealegi väikese poliitilise kogemusega. Isegi kui Jüri Ratas ei osanud kõike ette näha, pidi ta aimama, et Martin Repinski on riskantne valik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles