Hea koostöö naabritega muudab kodukoha turvaliseks

, Eesti naabrivalve maakondlik arendusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

SÜGISTALVISEL PIMEDAL ajal tunnevad inimesed suuremat vajadust kaitsta oma vara ja elukeskkonda. Tihti on kuulda öisel ajal ringisõitvatest võõrastest autodest ja sellest, kuidas kurikaelad on valveta suvemajades «külas käinud». Tuleb teateid tänavatel liikuvatest autodest, kust piilutakse võõrastesse majapidamistesse.

Sellised juhtumid on tekitanud kogukondades vajaduse otsida turvatunde kasvatamise võimalusi. Naabrivalve pakub selleks suurepärast võimalust ja on ühtlasi odavaim turvalisuse parandamise viis. Sel aastal korraldatud küsitlus näitas, et elanikud tajuvad turvalisuse tagamisel üha enam ka oma rolli.

Naabrivalve eesmärk on suurendada elanike endi tegutsemise tulemusena turvalisust kodudes ja nende lähiümbruses. Ühisesse tegevusse kaasatakse naabrid, politsei, kohalik omavalitsus ning naabrivalve ühing.

Naabrite koostöö on piirkonna turvalisuse nurgakivi. See toimib põhimõttel «Hooli, märka, reageeri». Seesuguse valve abil on lihtsam naabritega tuttavaks saada ja niimoodi on kergem võõraste kahtlast tegevust märgata.

PIIRKONNA TURVALISUSE tagamiseks ei piisa ainult oma majapidamise eest hoolitsemisest. Oluline on, et ka naabri juures oleks kõik korras. Naabrivalve plakatid ja kleebised eristavad teie piirkonda ning teevad ühise tegevuse ka teistele nähtavaks. Loodud piirkondade sektorivanematega vesteldes ilmneb, et ainuüksi naabrivalve plakatite ülesseadmine muudab elukeskkonna turvalisemaks.

Naabrivalve sektorid on loodud enamikus Eesti maakondades. Liitunud majapidamisi on kokku üle 11 000 enam kui 550 paigast. Keskmiselt luuakse aastas 30 uut naabrivalve piirkonda.

Viljandimaal viimasel ajal liitunud sektoreid ei ole. Aastate jooksul liitunud umbes 50 piirkonnast mitu on eri põhjustel paraku tegevuse lõpetanud. Loodetavasti annab see artikkel naabrivalve tegevusse Viljandi maakonnas nii-öelda uut hingamist.

Eesti naabrivalve ühingult saab liikmetele tellida turvalisuseteemalisi koolitusi, kus osalejatele annavad soovitusi politsei, päästeameti, kohaliku omavalitsuse ja naabrivalve esindajad. Populaarsed on maakondades korraldatavad ohutuspäevad, kus saab samuti vajalikku teavet.

Naabrivalve korraldab ka mitmesuguseid konkursse. Näiteks edukaima naabrivalvesektori konkurss, kus parim sektor selgitatakse välja naabrivalve vanemate iga-aastaste aruannete alusel. Konkursil «Parim naaber» tuli sel aastal võitjaks Taivo Torrop Rae vallast Uuesalu külast.

Peamine on siiski hoolivus oma naabrite suhtes. Kui sina aitad naabrit, aitab tema sind. Seetõttu tasub juba täna mõelda, millised on teie võimalused koos naabritega kodu ja koduümbrust turvalisemaks muuta.

Henry Ford on öelnud: «Kui kõik liiguvad edasi koos, tuleb kordaminek iseenesest.» Koos tegutsedes ootab kordaminek ka naabrivalvega liitunuid. Tuleb vaid astuda esimesed sammud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles