Viimane vahetus talletati filmi

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni peamiselt fotograafina tuntud Toomas Järveti debüütfilm jutustab Kolga-Jaani päästekomando viimsest tööpäevast.
Seni peamiselt fotograafina tuntud Toomas Järveti debüütfilm jutustab Kolga-Jaani päästekomando viimsest tööpäevast. Foto: Kaader filmist / erakogu

Täna saab Kolga-Jaanis näha värsket dokumentaalfilmi «Side lõpp», mis kõneleb Kolga-Jaani päästekomando sulgemisest.

Ühel hommikul läheb päästja Martin tööle. Just nii, nagu ta on seda teinud viimased kuus aastat. Kuid see ei ole tavaline tööpäev. Sellel päeval kaotab 37-aastane Martin riikliku kärpekava tõttu töö nagu ka tema kuus kaaslast, sest Kolga-Jaani päästekomando suletakse.

«Side lõpp» jälgib Martinit komando ajaloos viimaseks jäävas vahetuses. Pooletunnise dokumentaalfilmi autor on Toomas Järvet.

«Komando suleti mullu veebruari lõpul ning meie filmisime selle viimast tööpäeva,» rääkis Järvet. «Kuulsin sulgemisest raadiouudiste kaudu ning sellest tekkiski idee uurida, mida mehed oma eluga edasi mõtlevad teha.»

Film on tehtud väikese meeskonnaga ning režissöör Järvet hoidis ka teist kaamerat. Lisaks temale olid kohal veel üks operaator ja helimees.

«Tol hetkel oli meeleolu muidugi suhteliselt masendav,» meenutas Järvet viimase tööpäeva filmivõtteid. «Inimesed ei teadnud, mis neist edasi saab. Ainuke, mis oli kindel, oli see, et tuleb end töötuna arvele võtta.»

Toomas Järvet rääkis, et praeguseks on olukord õnneks paranenud. Filmi peategelane Martin on näiteks Viljandis päästjana tööd saanud. Päästekomando kunagine juht on ametis kiirabis.

«Inimesed vaikselt ikka leiavad tööd,» nentis ta. «Hea on see, et nad asuvad ametisse enam-vähem samas valdkonnas, nii et kogemused ja oskused ei lähe kaduma. Aga eks seal ole ka teistsuguseid lugusid.»

Järvetile jättis tugeva mulje see, et pärast riigi päästetegevuse lõpetamist loodi kohapeal kohe vabatahtlik päästekomando.

«See näitab nende pühendumust,» lausus ta. «Selles valguses on seda kurvem, et riik komando ikkagi sulges.»

Tallinnas sündinud Toomas Järvet on lõpetanud 2005. aastal Tallinna ülikooli Eesti humanitaarinstituudi kultuuriteaduse eriala. Ta elas ja õppis kaks aastat Barcelonas visuaalset antropoloogiat.

Kultuurkapitalilt toetuse saanud dokumentaalfilm linastub 1. märtsil ka ETV-s.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles