Eurone annetus pani «tumma» mehe inglise keeles rääkima (3)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurose mündi nägemise järel hakkas enda tummaks väitnud mees rääkima ja lubas suurema rahatähe lahkelt lahti vahetada.
Eurose mündi nägemise järel hakkas enda tummaks väitnud mees rääkima ja lubas suurema rahatähe lahkelt lahti vahetada. Foto: Elmo Riig

​Kui üks viljandlanna tummana esinenud tõmmule mehele küsimise peale ühe euro annetas, hakkas too inglise keeles rääkima ja teatas, et võib ka suurema rahatähe lahti vahetada. Politsei soovitab annetusi nuruvatele tegelastele raha mitte anda ja neist korrakaitsjatele teatada.

Üks anonüümsust palunud naine, kelle isik on Sakalale teada, kirjeldas, kuidas tegutsesid noored tõmmud mehed esmaspäeval Viljandis Magaziini poe lähedal. "Üsna veenvalt, kassipoja pilguga, liibub tumedanahaline mees kuskil poes ligi ja pistab sõnagi lausumata ankeedi nina alla. Ankeedis on kenasti Eurese märk (Euroopa tööjõu vaba liikumise võrgustik – toimetus) ja muid sümboleid, mis tekitaks tunde, et asi on päris," kirjeldas esmaspäeval annetajatega suhelnud naine. "Et mul oli sportlik huvi näha, mis seal on, siis olin selle eksperimendi eest nõus ühe euro välja käima."

Templid, allkirjad ja aadressid

Tabelisse, kuhu allkirju korjati, tuli kirjutada nimi, postiindeks, linn, allkiri ja summa, mille annetad. 

«Kui ma võtsin taskust vaid eurose, hakkas end tummaks väitnud tume mees järsku suhtlema ja lohutas inglise keeles, et tal on tagasi ka anda, kui peaks suurem raha olema,» meenutas naine juhtunut naerdes. 

Lauljanna Hedvig Hanson valis esmaspäeval Männimäel asuvas Humana kaupluses rõivaid, kui talle astus juurde üks tõmmu nahavärviga mees, kes väitis paberil, et on tumm ja kogub annetusi.

«Ta näitas mulle paberit, millel oli allkirju ja mõned annetused. Mingi tempel oli peal ja puha,» meenutas Hanson kohtumist mehega, keda ta välimuselt kirjeldas kui Kaukaasiast pärit inimest. «Olin täitsa segaduses, aga tegin õige otsuse, kui ei olnud nõus raha annetama.»

Viljandi politseijaoskonna piirkonnavanem Meelis Lill soovitas sellistest juhtumitest politseile kindlasti teada anda, sest samamoodi  on Eestis ja Viljandimaal  inimesi varemgi tülitatud ning raha välja petetud.

Viljandi politseile ei ole aga käesoleval nädalal sel kombel tegutsevatest isikutest teada antud. »Peame oluliseks elanikke võimaliku ohu eest hoiatada ning kutsume üles niisugustest juhtumitest politseid teavitama,« lausus Lill.

Petuskeem on politseile varasemast väga tuttav. Lille sõnul on tõmmud vene keelt kõnelevad naised ja mehed väitnud, et koguvad annetusi kurtide ühingu toetuseks. »Võib juhtuda, et annetuste kogujad viitavad registreerimislehele ning jätavad endast mulje kui kurttummast,« lisas Lill. 

Politsei: kui kindlust pole, ära anneta

Varasematel kordadel on politsei andmetel olnud üksikuid inimesi, kes on väikseid summasid annetanud. Üldjuhul on aga inimesed pettusest teadlikud ja raha välja ei käi. «Arvamist, et tegu on ausa ettevõtmisega, soodustab registreerimisleht, millele lastakse inimesel märkida oma nimi, linn ja annetatav summa,» rääkis Meelis Lill. «Psühholoogiliselt survestatakse inimest suuremat summat annetama sellega, et registreerimislehele on kantud «näited» annetatud summadest, kuid tegelikult on need sinna kirjutanud kelmid ise.»

Politsei rõhutas, et veendumata dokumendi sisus ning saamata aru, milleks allkirju ja raha kogutakse, ei tohiks ükski inimene raha loovutada ega paberitele alla kirjutada. Kahtluste korral tuleks kindlasti ühendust võtta politseiga. 

Politsei tuletab meelde, et ametlikud annetuste kogumised käivad tavapäraselt konkreetsete asutuste või ühingute eestvedamisel ning arveldatakse panga vahendusel. Kui annetusi kogutakse sularahas, näiteks loomade varjupaigale, on annetuskastid selgelt tähistatud, kindlalt suletud ja neid käideldakse kindlate reeglite järgi.

Eri ajal on politsei saanud teateid kelmidest, kes püüavad heausksete inimeste käest mitmel kombel raha välja petta. Küll müüvad nad võltsitud saage, pakuvad olematut hästitasustatud töökohta välismaal, kauplevad suveniirrahaga, pakuvad väärtusetuid ehteid hinnaliste pähe, kaubitsevad varastatud generaatoritega, püüavad sisse pääseda korteritesse, esinedes mõne ametkonna spetsialistina, tühjendavad heausksete inimeste pangakaarte ning esinevad libapolitseinike või libainspektoritena.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles