Helir-Valdor Seeder eitab raadioeetris kõlanud süüdistusi

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadioeetris väidetu põhjal töötas IRL-i riigikogu fraktsiooni liige Helir-Valdor Seeder erakonnakaaslase Kaia Iva ministriks saamise vastu, sest kardab, et too võtab järgmistel valimistel tema eest hääled ära. Seedri sõnul on see väljamõeldis, mis ei toetu ühelegi faktile. Iva teemat kommenteerida ei soovinud.
Raadioeetris väidetu põhjal töötas IRL-i riigikogu fraktsiooni liige Helir-Valdor Seeder erakonnakaaslase Kaia Iva ministriks saamise vastu, sest kardab, et too võtab järgmistel valimistel tema eest hääled ära. Seedri sõnul on see väljamõeldis, mis ei toetu ühelegi faktile. Iva teemat kommenteerida ei soovinud. Foto: Elmo Riig, Dmitri Kotjuh

Vikerraadio pühapäevases poliitikasaates «Samost ja Rumm» rääkisid saatejuhid Anvar Samost ja Hannes Rumm sellest, kuidas IRL-i viljandlasest riigikogu liige Helir-Valdor Seeder püüdis takistada parteikaaslase Kaia Iva ministriks saamist. Seedri kinnitusel pole sellisel väitel mingit alust, ent Samost ja Rumm jäävad öeldule kindlaks.

Anvar Samost rääkis raadioeetris, et Helir-Valdor Seeder tegutses Kaia Iva vastu väga põhjalikult ning selle põhjus peitub asjaolus, et mõlemad kandideerivad Järva- ja Viljandimaa valimisringkonnas. Nüüd sotsiaalkaitseministrina töötav Iva on olnud varem Türi linnapea.

«Viimastel valimistel tuli Seedrile suure üllatusena, et Iva sai talle ligilähedaselt sama palju hääli. Juba eelmise valitsuse kokkupaneku ajal tegi ta ühe liigutuse, millega välistas Kaia Iva riigikokku jõudmise. Nüüd ta siis üritas vältida Kaia Iva ministriks saamist. Ma arvan, et see on väike tähelepanek, mis tasuks meelde jätta kõigil Järva- ja Viljandimaa valijatel,» kõneles Samost.

Eitab kategooriliselt

Hannes Rumm viitas seepeale tarkusele, mille kohaselt on poliitikas kõige suuremad konkurendid oma partei inimesed, kes kandideerivad samas ringkonnas.

«Helir-Valdor Seeder püüab igal moel tappa erakonna sees Kaia Ivat, kes on andekas, tore, sümpaatne ja tark naispoliitik,« lausus Rumm. Tema sõnul kardab Seeder, et nüüd, kui Iva on minister, võtab ta järgmistel valimistel rohkem hääli ja tema jääb seetõttu riigikogust välja.

Helir-Valdor Seedri sõnul on kogu jutt väljamõeldis ega toetu ühelegi faktile. Ka küsimusele, kas ta tegi midagi sellist, mida kõrvaltvaataja pilgu läbi võib Kaia Iva vastu töötamisena määratleda, vastas poliitik eitavalt.

«Kui vastab tõele, et nendele on niimoodi räägitud, siis ma ei oska muud välja pakkuda, kui et see on kellegi pahatahtlik vale. Ent ma ei oska kommenteerida, kust see tuleb või kes seda rääkinud on,» lausus Seeder. Oma sõnul ei ole ta riigikogust väljakukkumist kunagi kartnud ega karda ka praegu.

Endine põllumajandusminister märkis, et talle on korduvalt ministri ametikohta pakutud, kuid ta pole seda iga kord vastu võtnud. Esimesena pöördus Seedri sõnul tema poole Mart Laar, kes pakkus siseministri kohta.

«Tundsin toona, et ei ole selleks eri põhjustel valmis, ega võtnud pakkumist vastu. Ma teadsin, et järgmiseks tehakse pakkumine Tarmo Loodusele, kes selle toona ka vastu võttis. Teadsin väga hästi, et ta kandideerib minuga samas valimisringkonnas, aga ma ei töötanud seepärast Tarmo Looduse vastu,» tõi Seeder näite. Ta jätkas, et läinud aastal oli tolleaegne erakonna esimees Urmas Reinsalu teinud talle ettepaneku võtta vastu keskkonna- või rahandusministri koht, kuid ta otsustas taas eitavalt vastata.

«Minu otsused ja valikud ei ole kunagi olnud tehtud kellegi vastu ja ka mitte selles hirmus, et keegi siin valimisringkonnas kandideerib,» resümeeris Helir-Valdor Seeder.

Küsimusele, kuidas ta Kaia Ivaga läbi saab, vastas Seeder, et suures plaanis ei ole neil erimeelsusi olnud. 

«Kohe tuleb meelde Eesti-Vene piirileping, kus ma olen enamus erakonnakaaslastega eri meelt. Detailides ja väikestes küsimustes on erimeelsusi veel,» täpsustas Seeder.

Ei kahtle allikates

Anvar Samost ja Hannes Rumm kinnitasid eile Sakalale, et jäävad oma allikatele ja eetris öeldule kindlaks, ega soovinud midagi täpsustada. Samost, kes on ka ise IRL-is kandideerinud, rõhutas, et tema teadmine tugineb mitmele hästi informeeritud allikale ning seetõttu ei kahtle ta info õigsuses ka nüüd.

«Erakondade sisemine konkurents peaks olema ajakirjanikele ja avalikkusele oluline ja huvitav. Me oleme näinud, kuidas Keskerakonna sisemist võimuvõitlust on üle mitme aasta üsna detailselt kajastatud. Ma arvan, et enamiku erakondade suhtes oleks valijatel ja teistel erakonna liikmetel, kes ei kuulu juhatusse, hea teada, mismoodi mingite valikuteni jõutakse,» märkis Samost saate teemapüstituse kohta.

Viimastel riigikogu valimistel kogus Helir-Valdor Seeder Järva- ja Viljandimaal 2908 ja Kaia Iva 1684 häält. Iva ütles eile Sakalaga samasse kontserni kuuluvale ajalehele Järva Teataja, et ei soovi teemat kommenteerida.

Kell 9.20 muudetud teise alapealkirja ees olevate lausete sõnastust.

Eestseisuse ja volikogu liige vastutegevusest ei tea

IRL-i eestseisuse ja volikogu liige Riina Solman ütles eile Sakalale, et 19. novembril peetud eestseisuse istungil võttis Helir-Valdor Seeder sõna ning avaldas arvamust, et erakond pidanuks teatud küsimustes oma positsiooni eest rohkem võitlema, kuid ühegi konkreetse parteikaaslase nime ta ei maininud ning Kaia Iva või kellegi teise vastu ei astunud.

«Ta esines väga tasakaalukalt,» lausus Solman. 

Palvele täpsustada, milliseid teemasid Seeder puudutas, tõi ta välja Eesti-Vene piirileppe küsimuse ning asjaolu, et IRL loobus riigikogu aseesimehe kohast. Valitsuse vahetumisega riigikogu lihtliikmeks saanud Seeder täitis enne just seda kohta. (Sakala)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles