Juhtkiri. Naabrist varem

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

​Seekord läks nii, et kui Viljandis tuli Vabaduse platsile esimese advendiküünla süütamisele kogunenud inimestele vihma kaela, siis paljudes teistes Eesti linnades oli ilm sama ürituse ajal üksjagu meeldivam. Kuressaares hakkas jõulupuu tulede süütamise ajaks koguni lund sadama. Asi polnud aga selles, et ilmataat Eesti eri paiku läinud pühapäeval väga ebavõrdselt kohtles, vaid hoopis selles, et Viljandis peeti see tseremoonia juba päev varem ehk laupäeval.

Et ilm selline sattus, oli mõistagi juhus. Väga vabalt võinuks ka vastupidi olla. Advendiküünla süütamine laupäeval aga ei olnud juhus. See tuleneb linna aastaid tagasi tehtud otsusest. Esimese advendi tähistamine harjumuspärasest päeva võrra varem on saanud kohalikuks traditsiooniks.

Erinevate pühade tähistamine päevase nihkega ei ole Viljandis midagi enneolematut, pigem vastupidi. Ka näiteks Eesti Vabariigi aastapäeva kontsertaktus libises möödunud aastal 24-ndalt veebruarilt 23-ndale. Põhjendusena on kõlanud väide, et inimesed eelistavad õigel päeval pere keskis olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles