Viljandimaa ettevõtlikud näitasid end Eesti messil

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgimaa esindajad (vasakult) Kaupo Välba, Urmas Suurpuu, Ene Saar ja Peep Bergštein on rõõmsad, et maakonna messikoht on nõnda populaarne.
Mulgimaa esindajad (vasakult) Kaupo Välba, Urmas Suurpuu, Ene Saar ja Peep Bergštein on rõõmsad, et maakonna messikoht on nõnda populaarne. Foto: Helgi Kaldma

Kolm päeva oli Tallinnas peetud turismimessi teine saal maakondade päralt. Igaüks kiitis oma väljapanekut — iseäranis agaralt tegid seda mulgid, kuid Viljandimaale jagasid tähelepanu paljud teisedki.

Laupäeval pääses messihallis Viljandi maakonnale antud pinnal vabalt liikuma alles õhtul. Selleks ajaks olid Mulgi puder, kamajook ja muud hõrgutised otsas ning enamik võiduloose oli omaniku leidnud.

«Me ei müünud õnneloose viljandimaalastele, vaid kõigile teistele, et nad meil tehtava kaudu maakonnaga tuttavaks saaksid ja seejärel siia vaatama tuleksid,» rääkis üks messil käigu korraldaja, Viljandi turismiinfokeskuse konsultant Angela Aru.

Peavõit läks Tallinna

Peavõidu, paarkümmend kilo kaaluva suitsupõrsa oli välja pannud Viiratsi lihatööstus. Selle sai Tallinnas Mustamäe gümnaasiumi kaheksandas klassis õppiv Viive Trepp.

Viljandimaa väljapanekuga tutvunud viieliikmelisest perekonnast valis loosi noorem tütar, sest temal on varemgi õnne olnud. «Nüüd tuleb sugulased kokku kutsuda, et saaksime oma rõõmu jagada,» lausus pereisa.

Üks keskealine mees oli võitnud Vanaõue puhkekeskuse suitsutatud lambakintsu. Nüüd seisis ta sama keskuse laua ees ja vaatas, kuidas tegevjuht Mehis Luuken lihaliistakuid lõikab. «Väga maitsev,» hindas tallinlane. Ta rõõmustas, et oli loosiga saanud nii hõrgu toidu.

Olustvere laua juurde astus Paide naine, kes oli võitnud mõisaga tutvumise päeva ning tahtis teada, mida ta seal näeb. Varem oli ta saanud üksnes korra lossi hoovi kiigata — mitte rohkem. Turismiasjandust õppiv tütarlaps jagas talle eelteavet.

«Kogu maailm tutvustab end teistele kõige iseloomulikuma järgi ning seda teeme ka meie,» sõnas maavanem Lembit Kruuse, kallates oma käega pisikestesse topsidesse Liiwi Heliisi jõujooki.

Mulgi pudrul oli minekut

Pudrupakkujaid oli messil ainult kaks: Mulgimaa arenduskoda tõstis taldrikutele ehtsat kuuma Mulgi putru, kuna Võrumaa esinduse oma oli valmistatud neljaviljahelbeist.

«Küll on maitsev,» kiitsid kaks Võrumaa prouat mulkide putru, öeldes, et neil see nii hea välja ei kuku.

«Kruubid tuleb kümme korda läbi pesta ning kartulid peavad olema kollased ja maitsvad,» rääkis Paistu mulgikuueline vallavanem Ene Saar. Mulgimaa arenduskoda esindades tõstis ta soovijaile putru ja kallas kamajooki. Teda aitas Anne Sepik, kes töötab Karksi-Nuia tee äärses Metsarõõmus.

Kaks suurt termosetäit putru söödi messil ära kolme tunniga. Sinna juurde kulus umbes kolmkümmend liitrit kamajooki. Pakkuda oli ka mulgimaist päritolu lihaleiba ning soola ja tilliga maitsestatud võid.

Sealsamas kõrval oli lai laud täis mulkide valmistatud käsitööesemeid ning kahel pool meisterdati näpunööri. Mulgi kultuuri instituudi senine juhataja Kristel Habakukk põimis seda kahe varda abil, aga Bonifatiuse gildi esindaval Ülle Priksil oli abiks hark.

Mulgimaa külalised kiitsid ruumi kujundust. Selle oli teinud Bonifatiuse gild, kasutades üldelemendina Mulgi kuue näpunööri ning musta ja punase värvi kombinatsiooni. Mulgimustriliste katetega diivanid pärinesid meie pärimusmuusika aidast. Ka muu mööbel oli messile viidud Viljandist. Pilku püüdis mulgikirjalisel pinnal olev osavõtjate nimekiri, mida ümbritses vana puitraam. Üht seina ilmestas suur foto, millelt vaatas vastu oma tantsupartnerit Irenet kallistav Ursel Vallas, mõlemad on Tantsurõõmu liikmed.

Viljandimaale meelitas tulema ka muusika: ust tähistava koha ees mängisid vaheldumisi Cätlin Jaago ja Lõo talu peremees Rein Pärtma — üks torupilli ja teine lõõtsa.

OSALEJAD

Eesti 20. turismimessil osales Viljandimaalt üksteist organisatsiooni ja ettevõtet:

• Pärimusmuusika keskus
• Olustvere mõis
• Bonifatiuse gild
• Hilda villa
• Grand Hotel Viljandi
• Vanaõue puhkekeskus
• Suure-Jaani kohvik ja külalistemaja
• Energia talu
• Mulgimaa arenduskoda
• Mulgi kultuuri instituut
• Tulevikumulgid

Allikas: korraldajad

ARVAMUS

Tõnis Korts, arendus­töötaja

Messil kohtuvad nõudmine ja pakkumine. Pakutavat teenust või toodet saab seal tihti ka proovida — sellel on lõhn ja maitse. Viljandimaa esindajate ülesanne oli õhutada messile tulnuid tegema valikuid meie piirkonna kasuks. Andsime endast selleks parima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles