Juhtkiri. Väärtused ja võimalused

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

​Kolga-Jaani ja Leie vahel vaikses kohakeses seisab Lalsi Püha Nikolause kirik. Selles pühakojas on haruldaselt terviklikuna säilinud ikonostaas ehk pildisein ja aujärjetagune maal. Kogu kaunis tervik tunnistati muinsuskaitseameti soovil hiljuti kultuurimälestiseks.

Selliste mälestiste hindamine on muinsuskaitseameti töö osa. Seda tehes peavad ametnikud lähtuma võimalikult objektiivsetest kaalutlustest. Vastasel korral kaotaks ameti tegevus kiiresti oma mõtte.

Pühakoja omanik Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik (EAÕK) näeb ikonostaasi kaitse alla võtmist teistsuguse pilguga. Seegi on täiesti arusaadav, sest kultuuriministri allkirjastatud dokument puudutab otseselt tema tegevust. Kiriku hinnangul on komplekti mälestisena määratlemine küsitav, sest ikonostaasi puitosade ja kirikuhoone seisukord on halb ning väljavaade olukorda parandada pehmelt öeldes piiratud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles