Politsei tuletab meelde, kuidas käituda liiklusõnnetuse korral

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kenno Soo

Viimastel nädalatel on politseinikel Lõuna-Eestis tulnud tagantjärele tegelda paljude selliste liiklusõnnetustega, kus pärast kokkupõrget on õnnetuses osalenud sõidukid sündmuskohalt ära liigutatud ja süüs pole siis enam kokkuleppele jõutud või on süüdlane sootuks lahkunud.

Üks selline vahejuhtum leidis aset 10. novembril Tartus, kus sõiduautole Škoda sõitis ootamatult külge ümberreastunud tumedat värvi Audi. Mõlemad juhid peatusid ja väljusid autodest, kusjuures Audi roolis olnud mees võttis liiklusõnnetuse põhjustamise süü omaks ja pakkus välja võimaluse sõita Turu tänava bensiinijaama parklasse liiklusõnnetuse pabereid vormistama. Liiklusõnnetuses kannatanu sõitis kokkulepitud parklasse, kuid õnnetuse põhjustanud juht talle sinna ei järgnenudki. Paraku ei märganud Škoda juht teise isiku kontakti võtta ega ka sõiduki registreerimisnumbrit üles märkida ja nii jäi ta pika ninaga süüdlast ootama ja otsima.

Teisalt on murekohaks möödunud nädalate trend, kus liiklusõnnetuse üks osaline teise sündmuskohalt tervisekontrolliks haiglasse viib ning õnnetusest politseile teatamata jätab.

Tartu politseijaoskonna politseileitnant Kaido Iste tuletab liiklejatele meelde, et liiklusõnnetus on juhtum, kus vähemalt ühe sõiduki teel liikumise või teelt väljasõidu tagajärjel saab inimene vigastada või surma või tekib varaline kahju. Sellist laadi liiklusõnnetuste puhul tuleb sündmuskohale kutsuda politsei.

Liiklusõnnetuse puhul tuleb võimalikult kiiresti peatada oma sõiduvahend ja selgitada välja, kas avariis sai keegi kannatada. Kui õnnetuses on inimesed viga saanud, tuleb kohe helistada hädaabinumbrile 112 ning kutsuda kohale kiirabi ja politsei. Kui liiklusõnnetuses ei ole vigastatuid ja asjaosalised on saanud süü osas kokkuleppele ning selles osas vaidlust ei ole, tuleb kohe täita sündmuskohal kindlustuspaberid ning politsei teavitamine ei ole siis kohustuslik. Küll on aga oluline, et kindlustuspaberid täidetaks enne sõidukite avariikohalt liigutamist.

Oma sõiduvahendit või õnnetusse puutuvaid esemeid tohib enne politsei kohalejõudmist liigutada vaid sellisel juhul, kui teiste sõidukite liiklus on võimatu ja asjaosalised on süü osas üksmeelele jõudnud ning tunnistajate juuresolekul on ära märgitud sõiduki ja esemete asend ning jäljed.

Vaieldavatel juhtudel saavad paljus aidata juhuslikud pealtnägijad. Soovituslik on leida kohalolijate seast või teie taga peatunud autojuhtide seast neid, kes nägid avariid selle dünaamikas, mitte ainult tagajärge. Kaido Iste soovitab kindlasti kirja panna tunnistajate nimed, telefonid ja aadressid, sest nendest isikutest ja detailidest on hilisemal asjaolude selgitamisel palju kasu.

«Paraku aga ei ole harvad ka need juhtumid, kus süüdlane hakkab oma olukorda nähes end õigustama või siis ei ole süüdlast kohe tuvastada võimalik. Sel juhul tuleb usaldada politseinikke, vormistavad nemad ju avariisid iga päev ning kindlasti teevad selgeks, kel on õigus ning kes on süüdi,» kõneles Tartu politseijaoskonna politseileitnant Kaido Iste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles