Viljandimaa algkooliõpilase keskmine koolitee on 3,8 kilomeetrit

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed.
Lapsed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Möödunud aastal käis iga kolmas esimese kuni kolmanda klassi õpilane kuni ühe kilomeetri kaugusele kooli. Algkooliõpilase keskmine koolitee on Eestis 3,2 ja Viljandimaal 3,8 kilomeetri pikkune ning maakonniti on kõige pikem koolitee Hiiumaa õpilastel – viis kilomeetrit.

Statistikaameti selgitust mööda selgub vaadeldes kaugusi lähima koolini, et 58 protsendil esimese kuni kolmanda klassi õpilastest on lähim kool kodule lähemal kui üks kilomeeter. Sageli aga ei käi laps lähimas koolis. Põhjused on erinevad: õppekeel, kooli spetsialiseerumine, prestiiž, kooli asumine teises omavalitsusüksuses ja ühistransport.

Lähim koolitee on keskmiselt 1,7 kilomeetri pikkune – ligi kaks korda lühem sellest, mida laps tegelikult käib. Viljandimaal on statistiline keskmine kaugus lähima koolini 2,5 kilomeetrit.

Eesti maakondades on kõige pikem koolitee Hiiumaa algkooliõpilastel, kes käivad kooli 5 kilomeetri taha. Kõige lühem on keskmine koolitee Ida-Virumaal, vaid 2,3 kilomeetrit. Kõigis maakondades on keskmine tegelik koolitee vähemalt ühe kilomeetri võrra pikem lühimast võimalikust kooliteest.

Foto: Allikas: statistikaamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles