Legendaarne küsija läheb Viljandi linnavolikogust parlamenti

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viis kuud tagasi asendusliikmena parlamenti saanud ja Viljandi linnavolikogu esimehe kohast loobunud Peep Aru (vasakul) naaseb valitsuse vahetumise tõttu kohalikku esinduskogusse. Samas asub rahvasaadiku leiba maitsma keskerakondlane Helmut Hallemaa.
Viis kuud tagasi asendusliikmena parlamenti saanud ja Viljandi linnavolikogu esimehe kohast loobunud Peep Aru (vasakul) naaseb valitsuse vahetumise tõttu kohalikku esinduskogusse. Samas asub rahvasaadiku leiba maitsma keskerakondlane Helmut Hallemaa. Foto: Liis Treimann (Postimees), Marko Saarm, 2 × Elmo Riig (montaaž)

Valitsuse vahetumise tõttu asub kolmapäevast riigikogu asendusliikmeks Viljandi linnavolikogus üliaktiivse küsija ning sõnavõtjana tuntust kogunud keskerakondlane Helmut Hallemaa.

Et uues, Jüri Ratase tüüritavas valitsuses haarab haridus- ja teadusministri portfelli Viljandi- ja Järvamaa ringkonnast parlamenti valitud Mailis Reps, täidab Toompea lossis temast tühjaks jääva tooli samas piirkonnas 2015. aasta valimistel 435 häält kogunud Helmut Hallemaa. Ta annab ametivande täna kell 14.

Keskerakonna tegemistes on Hallemaa osalenud selle sünnist saati, olles üks partei 204 asutajaliikmest. Viljandi juhtimises on ta kaasa löönud viimased 11 aastat nii linnavalitsuse liikme kui volikogu fraktsiooni esimehena. Ühtlasi on ta Keskerakonna maakonna- ja linnaorganisatsiooni juht.

Helmut Hallemaa kinnitas end teadvat, et on teiste kohalike rahvaasemike seas silma paistnud inimesena, kellele meeldib detailidele tähelepanu pöörata. «Jah, selline ma olen. Leian, et kui tööd teha, siis tuleb seda teha põhjalikult. Kui volikogu liige milleski kahtleb, peaks olema tema kohus küsida ja arvamust avaldada,» lausus ta.

Lubab stiili hoida

Ehkki riigikogu asendusliikmena hakkab Hallemaa kuuluma valitsust toetavasse koalitsiooni, lubas ta Viljandis selgeks õpitud stiilile truuks jääda ka uues ametis ning mitte niisama istuda.

Millisesse parlamendi komisjoni Hallemaa kuuluma hakkab, pole veel teada. See saab selgeks Keskerakonna fraktsiooni nõupidamisel, mis leiab aset kolmapäeva ennelõunal.

Viljandi volikokku pidanuks Hallemaa asemel tulema Kristi Piir, aga kuna ta loobub, saab selleks Urve Bergman.

Peep Aru tuleb tagasi

Riigikokku kuuluvate viljandlaste arv Helmut Hallemaa liikumisega Toompeale siiski ei muutu. Nimelt naaseb samal ajal kodulinna opositsiooni langenud Reformierakonna esindaja Peep Aru, kes alles tänavu suvel asendusliikme staatusesse tõustes Viljandi volikogu esimehe ametikohast loobus.

Aru kinnitas Sakalale, et kavatseb pärast viiekuist eemalolekut oma volitused linnavolikogus taastada. «Olen alati olnud oma kodukoha patrioot ja soovin kaasa aidata, et siin olulised asjad hästi edeneks. Mul on olnud viimastel aastatel kolm suurt unistust: esiteks Ugala teatri remont, teiseks uue haigla ehitus ning kolmandaks veekeskuse tulek. Esimesega ollakse juba enam-vähem ühel pool, teise kahe nimel tuleb veel tööd teha,» rääkis ta.

Muu hulgas lubas Aru, et ei taotle erakonnakaaslastelt võimalust uuesti volikogu esimeheks tõusta. «Loomulikult ei hakka ma sellist palagani tegema. Meil on väga hea volikogu juht Tiit Jürmann ning kavatsen teda igati toetada. Saan oma eesmärke väga hästi silmas pidada ka volikogu lihtliikmena.»

UUED RIIGIKOGULASED

Edaspidi on parlamendis kolm viljandlast. Samuti asub nüüd rahvasaadikuks eelmistel valimistel Viljandi- ja Järvamaa ringkonnas enim hääli saanud mees.

• Edaspidi kuuluvad viljandlastest parlamenti sotsiaaldemokraat Helmen Kütt, Isamaa ja Res Publica Liidu liige Helir-Valdor Seeder ning keskerakondlane Helmut Hallemaa.

• Valitsuse vahetumisega läheb üle tüki aja tagasi parlamenti reformierakondlane Jürgen Ligi, kes osutus 2015. aasta valimistel Viljandi- ja Järvamaa ringkonnas 6757 häälega konkurentsitult kõige populaarsemaks kandidaadiks.

• Samas ringkonnas kandideerinuist teevad rahvasaadiku tööd ka reformierakondlane Johannes Kert, keskerakondlane Kersti Sarapuu ja Konservatiivse Rahvaerakonna esindaja Jaak Madison. 

Allikas: vabariigi valimiskomisjon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles