Eestis püüti petta Facebooki kasutajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestis levisid eelmisel nädalal elektroonilised «õngitsuskirjad», milles õhutatakse Facebooki konto omanikke salasõna vahetama ja kahtlasele lingile vajutama.

CERT Eesti infoturbe ekspert Anto Veldre ütles, et sellist ründemeetodit nimetatakse kalastamiseks ja see on tavalise kelmuse edasiarendus internetis.

Suurele hulgale inimestele saadetakse e-kiri, milles hirmutatakse neid, justkui oleks keegi nende identiteedi üle võtnud. Isegi kui inimene teab, et igal postkasti saabunud lingil ei tasu klikkida, võidab suurem, identiteedikaotuse hirm väiksema, klikkimishirmu ning inimene teeb seda, mida ei tohiks teha.

Niimoodi nakatab ta vabatahtlikult oma arvuti viirusega. «Kalastamise» eesmärk ongi lollitada meid tegema midagi niisugust, mida me normaaltingimustes ei teeks.

Nõnda suunatakse inimene ohtlikule lingile, mille keegi on Facebooki profiili juurde üles pannud. Veldre nentis, et need, kes on sellisele lingile klikkinud, peaksid arvuti kindlasti viiruste kontrolliks üle vaatama.

«Tänapäeval ei muutu nakatunud arvuti aeglasemaks ja viirused ei kustuta faile. Nende eesmärk on koguda vaikselt paroole, krediitkaartide andmeid ja muud kasulikku infot ning neid mustal turul müüa,» seletas ta. «Kui inimesel müüdavaid andmeid ei ole, kasutatakse tema arvutit uute Facebooki «kalastuskirjade» või rämpsposti saatmiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles