Juhtkiri. Edasi ei vii

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Ettevõtlusminister Liisa Oviiri tahtel sündinud otsus kutsuda tagasi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) juht Hanno Tomberg on halvasti argumenteeritud. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist pärinevas etteheidete nimekirjas on vähemalt üks ettekääne, mida seal ei tohiks olla, ning puudu asju, mis võiksid selle asemel kirja pandud olla.

Nagu eile selgus, ei vasta nimekirjas sisalduv väide, nagu sooviks Eesti esitluskanal e-Estonia Showroom EAS-i koosseisust eralduda, lihtsalt tõele. Osaühingut Ermamaa puudutavas punktis räägitakse aga kiirustades langetatud otsusest ning sellega tekitatud mainekahjust, aga mitte näiteks sellest, et Ärma talu saagas on EAS avalikkust kas tahtlikult või tahtmatult eksitanud. Näiteks siis, kui Hanno Tomberg teatas pärast auditite avalikustamist, et EAS ootab Euroopa Komisjoni otsust. Nagu veidi hiljem teatavaks sai, on äriühingutele euroraha jagamise ja ka tagasinõudmise otsused liikmesriikide siseasi. Tekib küsimus, kas üldsusele valetati või ei teatud asutuses, mis saab edasi.

Selle üle, kas lahtilaskmine on Hanno Tombergi suhtes ülekohtune, on võimalik vaielda. Selge on aga see, et niisugune otsus ei vii meid kuidagi edasi olukorra katalüsaatoriks olnud Ärma talu loos. EAS-i juhi väljavahetamine ei anna avalikkusele seletusi, mida seni on tulutult oodatud. Endiselt ei ole ammendavalt selgitatud, miks otsustati Ermamaalt tagasi nõuda vaid kümme protsenti toetusest. Nagu Sakala on varemgi tõdenud: meile-tundus-et-stiilis põhjendused ei ole piisavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles