Juhtkiri. Mõte ja mõttetus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Seadusesse kirjutatud nõue korraldada ühinevates linnades ja valdades liitumisteemaline rahvaküsitlus on saanud palju sarjata. See, et referendumi tulemused ei kohusta volikogu mitte millekski, on üks asi. Tõsi on ka see, et haldusreformi seadus ei jäta vähem kui 5000 elanikuga omavalitsusele sisuliselt niikuinii muud võimalust kui liituda. Nagu sõnastab tänases lehes Kõo vallavolikogu esimees Avo Põder: alternatiiv oleks ühinemisest loobuda, jääda toetusest ilma ning olla sundkorras liidetud.

Samas on ühe igivana tarkuse järgi mõte see, mis loeb. Ning kui küsida, mis on ettenähtud rahvaküsitluse mõte, siis on vastus: tagada, et inimestel avaneks mingigi võimalus oma arvamus kuuldavaks teha. Näiteks karksilased andsid küsitluse kaudu riigile üheselt teada: meie teie reformi heaks ei kiida.

Muide, kaasamõtlemise võimalust pakuvad ka rahvakoosolekud, mida seadus samuti nõuab. Jah, praktika näitab, et seal käib mõni üksik inimene, aga kodanike (võimalik) passiivsus ei ole mõjuv põhjus seaduse mõtet eirata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles