Linnu toitmine ei ole mitte inimese, vaid linnu enda asi (1)

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luiged talvel. Pilt on illustreeriv.
Luiged talvel. Pilt on illustreeriv. Foto: Peeter Kümmel

Suuremat sorti asulates on üsna tavaline, et inimesed toidavad rändlinde. Või siis on lihtsalt palju toidukraami laokil ja see pakub tiivulistele muretut kõhutäidet. Suurlinnades on see juba pigem reegel. Tallinna lahe luiged ja sinikael-pardid on linnaeluga nii kohanenud, et võib-olla ei suudakski enam ilma inimtoiduta hakkama saada.

Kui loodusseadustest lähtuda, peaksid nad muidugi lõuna poole lendama, sest tavaline põhjamaa talv on neile siiski pisut liiga karm. «Kui keegi on jäänud, siis ikka toidu pärast,» ütleb ornitoloog Marko Mägi. «Ainult ilmast juhindudes lendaksid need linnud siit kindlasti minema. See aga, kui toidulaud on kaetud, tähendab, et suudad talve ilma rändeta üle elada, mis on juba tohutu energiaressursi kokkuhoid.»

Neil, kes jõuavad rändelt esimesena tagasi ehk on esimesena pesitsusaladel kohal, on mõistagi eelispositsioon. Saavad ju nemad oma valdusse kas või paremad territooriumid ega pea end pika rändega kurnama. Seega on talveks siia jääjatel ühest küljest justkui trump tagataskus. See, mis inimese armust toitudes linnu sees toimub, on juba hoopis teine teema.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles