Saadikud tegid visiidi

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maagümnaasiumi noorte prantsuskeelsed etteasted tõid naeratuse Belgia suursaadiku Nicolaas Buycki (vasakul) ja tema prantsuse ametivenna Frédéric Billet’ näole.
Maagümnaasiumi noorte prantsuskeelsed etteasted tõid naeratuse Belgia suursaadiku Nicolaas Buycki (vasakul) ja tema prantsuse ametivenna Frédéric Billet’ näole. Foto: Aivar Aotäht

Eile Viljandis käinud Prantsusmaa suursaadik Frédéric Billet ja Belgia suursaadik Nicolaas Buyck toonitasid kohtumisel maagümnaasiumi õpilastega, kui tähtis on tänapäeval osata prantsuse keelt.

Viljandi maagümnaasiumis on prantsuse keelt õpetatud juba kuus aastat. Just nimetatud valikaine tõttu võttiski Prantsuse suursaatkond visiiti kavandades kooliga ühendust.

«Tahtsime kohtuda noorema põlvkonnaga, kes määrab Euroopa näo tulevikus,» lausus teist korda meie maakonnas viibiv Frédéric Billet. «Teie olete prantsuse keele saadikuiks maailmas,» ütles ta noori õpinguile innustades.

Kohtumisele kogunenud poolsada noormeest ja neidu esinesid klasside kaupa prantsuskeelsete lühieeskavadega. Prantsuse suursaadik, kes on siin elatud kahest ja poolest aastast pühendanud 16 kuud eesti keele õpinguile, vastas õpilastele nende emakeelse esinemisega.

Tema Belgia kolleeg, kes samuti eesti keelt õpib, ei hinnanud oma oskusi siiski veel nii heaks, et oleks söandanud publiku ees üles astuda. Võimalust heita sügavam pilk kohalikku kultuuri pidas Buyck saadikutöö meeldivaimaks tahuks.

«Diplomaadi elukutse ei muutu kunagi rutiinseks, sest meil tuleb kolme või nelja aasta tagant elukohta vahetada,» nentis ta.

Kohanes lihtsalt

Frédéric Billet’ arvates on Eesti põnev ja omanäoline koht. «Teil on ühest küljest väga tugev rahvuslik identiteet, teisalt olete aga maailmale avatud, euroopaliku mõtteviisiga,» rääkis ta.

Belgia suursaadik hindas eestlaste täpsust ja head töökultuuri. «Eestlased on küll pragmaatilised, kuid väga sirgjoonelised ja see teeb asjaajamise lihtsaks,» tähendas Nicolaas Buyck, kes on siin ametis olnud samuti kaks ja pool aastat. See on tema esimene suursaadikukoht.

«Just inimesed on teinud minu kohanemise uue koduga lihtsaks,» sõnas ta. Märksa pehmema kliimaga Kesk-Euroopast pärit saadikud Põhjamaa pakast ei pelga. «Mulle meeldib lume krudin taldade all,» lausus Buyck.

Poliitikast juttu tehes nentis Frédéric Billet, et eestlaste arvamus, nagu mängiksid suurriigid üle väikeriikide peade, on alusetu. Suhteid Venemaaga kommenteeris ta järgmiselt: «Prantsusmaa jagab Euroopa Liidu üldisi seisukohti. Külm sõda on läbi, Euroopa riikide eesmärgiks peaks olema hea koostöö.»

Ei lagune

Ka Nicolaas Buyck toonitas, et Euroopal tuleb kokku hoida, tasakaalustamaks praegu jõudsalt arenevat Aasiat eesotsas Hiinaga.

Publiku hulgast tulnud küsimusele praegu valitsuskriisis elava Belgia lagunemise võimaluse kohta vastas suursaadik: «See on sama vähe tõenäoline kui lennuõnnetus.»

KAVA

Kahe riigi suursaadikud tegid ühepäevase külaskäigu, mille kavva kuulusid
• kohtumine maavanem Lembit Kruusega
• Viljandi linnapea Kalle Jentsi vastuvõtt raekojas
• maagümnaasiumi külastus
• ringsõit maakonnas.
Allikas: Viljandi linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles