Auditid põrmustasid Ermamaale määratud tagasimakseotsuse

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilvese kodutalu Ärma pidi saama uhkeks külalistemajaks Erma Park. Peremehe presidendiamet tõmbas tema toonase abikaasa Evelin Ilvese plaanidele kriipsu peale, kuid tõelised segadused talu ümber algasid alles Ilvese ametiaja lõppemise järel, kui sai teatavaks, kui palju osaühing Ermamaa toetust tagasi peab maksma.
Toomas Hendrik Ilvese kodutalu Ärma pidi saama uhkeks külalistemajaks Erma Park. Peremehe presidendiamet tõmbas tema toonase abikaasa Evelin Ilvese plaanidele kriipsu peale, kuid tõelised segadused talu ümber algasid alles Ilvese ametiaja lõppemise järel, kui sai teatavaks, kui palju osaühing Ermamaa toetust tagasi peab maksma. Foto: Elmo Riig

Eile avalikuks saanud auditid ei jätnud vähimatki kahtlust, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus tegi president Toomas Hendrik Ilvese osaühingule Ermamaa 10-protsendilise tagasimakse otsuse põhjendamatult, ja nüüd ripub Ärma talu kohal juba 90-protsendilise tagasimakse nõue. 

Pärast 12. oktoobrit, mil sai teatavaks, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) küsib osaühingult Ermamaa Ärma tallu külalistemaja rajamiseks antud toetusest tagasi vaid 10 protsenti ehk 19 039  eurot, on EAS järjepidevalt kinnitanud, et otsus oli igati korrektne, ning jätnud sisuliselt selgitamata, miks otsustati tagasi küsida just 10 protsenti. Nagu selgub EAS-i tellimusel audiitorfirmas KPMG valminud auditist, ei olegi võimalik tuvastada, miks just see protsent kirja sai.

Ehkki tagasimakse otsus jõustus alles tänavu, pärast president Ilvese ametiaja lõppu, oli nii tagasimakse suurus kui muud tingimused fikseeritud juba 2012. aasta 30. märtsil langetatud juhatuse otsuses. 10 protsendi määramisel kasutas EAS kaalutlusõigust, kuid seda, millised konkreetsed kaalutlused olid, ei ole kirja pandud kusagil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles