Linna mõtestajad vaagisid kaasava eelarve ideid

, aruteluõhtu korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kaasava eelarve hääletuse seis 28. oktoobril kell 13.35. Hääletus lõpeb 4. novembril.
Viljandi kaasava eelarve hääletuse seis 28. oktoobril kell 13.35. Hääletus lõpeb 4. novembril. Foto: Kuvatõmmis

Viljandi kaasava eelarve hääletamise teise päeva õhtul kogunesid huvilised Pikal tänaval asuva Oja Kooli aruteluõhtule, kus ideede esitajad said oma mõtteid tutvustada ja soovijad küsimusi esitada.

Kohale tuli kuus idee autorit, linnavalitsuse esindaja ja aktiivsed linlased. Nii mõnegi idee puhul saadi teada lisamõtteid või avanes mõne koha ajalooline taust.

Jalgrada Kirsimäelt järveranda
Jalgrada Kirsimäelt järveranda Foto: Marko Saarm

Loosi tahtel alustas õhtut idee ehitada jalgrada Kirsimäelt randa. Ideed inspireeris inimese isiklik kogemus koeraga jalutades ja aastate jooksul külalistega lossimägedes käies saadud tagasiside. Kaunis järvevaade kutsub randa, aga sinna viiv tee on peidetud ja tuleb teha suur ring.

Idee on rajada serpentiinia laskuv jalgrada, mida hiljem võib laiendada või arendada. Mööda mäenõlva kulgev looklev teeke võib olla lapsevankriga läbitav, aga ei pea seda olema. 

Kaasava eelarve ettepanekute ajaloost nähtub, et 2014. aastal esitas viljandlane Mati Tomson sama idee veidi täpsema kirjeldusega:  «Trepp võiks olla lihtne, immutatud puidust servlaudade ning kruusasõelmetega täidetud astmetega ega nõuaks mahukaid mullatöid. Trepi laius peaks võimaldama kahel inimesel kõrvuti käia.»
 

Lastepark tänapäevasemaks ja lastesõbralikumaks
Lastepark tänapäevasemaks ja lastesõbralikumaks Foto: Marko Saarm

Lastepargi uuendamise ja parandamise idee tutvustamisest jäi kõlama noorte innukus aidata kaasa laste- ja noortesõbraliku linna loomisele, avatus uutele ideedele ja projekti vedamise võimekus. Kesklinna ainsa mänguväljaku troostitu seisukord andis noortele tõuke enda ja teiste vabatahtlike abiga ning kaasavast eelarvest saadava raha toel aidata, et Lastepark muutuks oma nime vääriliseks.

Aruteluõhtul anti ideele hoogu juurde. Tekkida võiks park, kus oleks 20-30 kiike, et terve klassitäis lapsi saaks korraga kiikuda. Võimendada võiks olemasolevat loodust orginaaldisainis lasteatraktsioonidega (eeskujuks Haapsalu lossivaremete mänguväljak) ning taimede lisamisega. Laiendada võiks õuesõppe võimalusi.

Kaasava eelarve ettepanekute ajaloost nähtub, et Lastepargi korrastamine oli eelmisel aastal mitme linnakodaniku mure ja ettepanek.

Kunstmurukate Kesklinna kooli staadionile
Kunstmurukate Kesklinna kooli staadionile Foto: Marko Saarm

Kesklinna kooli staadionile kunstmurukatte paigaldamise arutelu keskmes oli järveäärselt kunstmuruväljakult eemaldatud katte kasutamise ohutus laste liigeste tervisele. Selgus, et väga tähtis on kunstmuru aluspinna kvaliteet, kunstmuru kasutamise intensiivsus ja profivõistluste korraldamisel staadionile esitatavad kvaliteedinõuded. Kunstmuruväljak oleks koolistaadioni renoveerimise esimene samm, et luua paljude võimalustega avalik spordi- ja mänguväljak.

Kaasava eelarve ettepanekute ajaloost nähtub, et eelmisel aastal jäi hääletamisel teiseks Kesklinna kooli multifunktsionaalne korvpalliväljak.

Uueveski oru jalgtee renoveerimine
Uueveski oru jalgtee renoveerimine Foto: Madis Agur

Uueveski oru jalgtee renoveerimise ja valgustuse rajamise ettepanek tõi välja mitmekümne aasta tagused mälestused Viljandi romantilisemast paigast. Meenutati kunagi kaarjalt laskunud ja vaadete nautimist võimaldanud Uueveski trepistikku ja  tihedas kasutuses olnud ujumisbasseine.

Aasta läbi kasutatava jalgtee ja turvalisust loova valgustuse rajamisega jõuaks lõpule tähtis etapp Uueveski haljasala taaselustamises. Idee autor kinnitas, et pärast pargi tuiksoone korrastamist on eestvedajad valmis tegema  linna antavale maa-alale avalikuks kasutamiseks mõeldud välijõusaali. Kaasava eelarve ettepanekute ajaloost nähtub, et Uueveski parkmetsa kohta ei ole ideid esitatud, kuid välijõusaali mõte on eri kohtades olnud aktuaalne igal aastal.

Närska puhkekoht ja paadisild
Närska puhkekoht ja paadisild Foto: Marko Saarm

Närska puhkekoha ja paadisilla rajamine laiendaks elanike puhkamise ja vaba aja veetmise võimalusi ning oleks atraktsioon Viljandi külastajatele. Uusi võimalusi loova korrastatud puhkekoha ja paadisilla arhitektuurne lahendus saaks olla vaatamisväärsus ja armastatud piknikukoht.

Idee autor on selgituseks lisanud  mõtet illustreeriva võimaluse. Terviseraja ääres asuv endise restorani Altona asukoht pakub Viljandile võrratut vaadet. See oli 2015. aasta hansapäevadel väga populaarne aja mahavõtmise koht ja inspireeris idee autorit. Puhkekoha valgustamise pimedal ajal saaks lahendada Viljandi järve terviseraja valgustuse väljaehitamisega.

Ajaloost nähtub, et see on täiesti uudne mõte. Samas Viljandi järve terviserada ja selle äärde erinevate aktiivsusvõimaluste loomine on kajastunud mitmes varasemate aastate kaasava eelarve ettepanekus.

Vaateplatvorm Villu keldri kohale
Vaateplatvorm Villu keldri kohale Foto: Marko Saarm

Vaateplatvorm Kaevumäele Villu keldri kohale sai arutelu käigus uusi impulsse. Pakuti välja  klaasist põrandaga katusealune, kus oleks võimalik ajas tagasi rännata. Idee autor järgis väga täpselt etteantud tingimusi ning see tõi kaasa elava arutelu kaasava eelarve tingimuste kitsaskohtadest ja võimalikest muudatustest järgmisel aastal.

Nii lennukat ideed ei ole enne kaasava eelarve raha kasutamiseks esitatud.

Lõpparutelul selgus, et mitu eelmistel aastatel esitatud ettepanekut, sealhulgas ka need, mis ei jõudnudki hääletusele, on nüüdseks teoks tehtud. Samuti on linnavalitsuse töötajate omavahelistes vestlustes teemaks ideed ja ettepanekud, mis ei pälvi tihti üldsuse tähelepanu, kuid on väga asjakohased ja seetõttu arvestatakse nendega igapäevases töös.

Üks kohalolijate soov kaasamise juures oligi edaspidi saada tagasisidet, et ideede esitajad tunnetaksid, et  linnajuhid ja ametnikud on nende vajadusi ja tähelepanekuid märganud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles