Liiklusõnnetuses kannatanu saab kahju käsitleda oma kindlustusseltsis

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Madis Luik

Kaks aastat tagasi jõustunud liikluskindlustuse seadus lubab liiklusõnnetuses kannatanud poolel valida, kas kahju hakkab käsitlema õnnetuse põhjustanud juhi või tema enda kindlustusselts. If Kindlustus selgitab, millistel juhtudel oma kindlustusandja hüvitamise võimalust kasutada ei saa.

Kahe aasta eest jõustunud liikluskindlustuse seaduse üks tähtsamaid muudatusi oli oma kindlustusandja hüvitamise võimalus. See tähendab, et kui näiteks If Kindlustuses liikluskindlustuse sõlminud kliendile põhjustab kahju teise kindlustusseltsi klient, saab kahju kannatanud Ifi klient valida, kas ta laseb sõiduki remontida õnnetuse põhjustaja kindlustusseltsis või oma kindlustusandja ehk Ifi kaudu.

Tänavu üheksa kuuga on valikuvõimaluse olukorras Ifi kahjukäsitluse valinud 1758 Ifi liikluskindlustuse klienti, kes vana seaduse järgi oleksid pidanud sõiduki remontima õnnetuse põhjustanud juhi kindlustusseltsi kaudu. Eesti Liikluskindlustuse Fondi andmetel valib iga neljas oma kindlustusandja hüvitamise.

If Kindlustuse kahjukäsitluse osakonnajuhi Taavi Kiibuse sõnul oli kahe aasta tagune seadusemuudatus õiglane, sest nüüd saab klient valida oma kindlustusseltsi kahjukäsitluse.

Tänavu üheksa kuuga on valikuvõimaluse olukorras Ifi kahjukäsitluse valinud 1758 Ifi liikluskindlustuse klient

Kiibuse sõnud sidus varem kindlustuse klienti ja teenuse pakkujat üksnes liikluskindlustuse poliisi ostmise protsess, sest kahju korral aeti asju õnnetuse põhjustanud sõidukijuhi kindlustusseltsiga. See aga tähendas, et poliisi ostu puhul oli määrav üksnes selle hind. Uue seaduse valguses mängib suurt rolli kahjukäsitluse kvaliteet, mis omakorda paneb kindlustusseltse pingutama veelgi parema kahjukäsitluse nimel, ning klientidel on sellest üksnes võita. «Usun, et paljud ei tea ikka veel sellisest võimalusest ning ajavad seetõttu asju vanaviisi õnnetuse põhjustaja kindlustusseltsiga,» lisas Kiibus.

Erandina ei kehti oma kindlustusandja hüvitamine, kui
• õnnetusest on möödas üle 30 päeva
• õnnetuse tagajärjel said viga ka inimesed
• vähemalt ühe õnnetuses osalenud sõiduki põhiasukoht ei ole Eesti
• kindlustushüvitise summa ületab eeldatavalt 10 000 euro piiri
• õnnetuse asjaolud ei ole selged.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles