Tasustamata ületunnid on Eestis endiselt mureks

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

CV Keskus.ee värske küsitlus näitab, et iga neljas Eesti töövõtja teeb ületunde nende eest tasu saamata.

CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt selgitas, et hiljuti korraldatud küsitlus näitab, et peaaegu pooled (45,1 protsenti) Eesti töötajatest teevad ületunde ning neist omakorda umbes pooled ei saa tehtud ületundide eest lisatasu.

«Võrreldes kahe aasta taguse küsitluse tulemustega on ületunde tegevate töötajate arv siiski veidi vähenenud: 2014. aasta küsitluse andmetel tegi toona ületunde 63,4 protsenti vastanuist, neist 56,6 protsenti tasuta,» selgitas Auväärt.

Kasvavat tööjõupuudust arvesse võttes võib lähiaastatel tööandjate surve lisatöö tegemiseks tugevneda. Töökäte puudumise korral tehakse ettevõtetes ümberkorraldusi, et muuta töökorraldust efektiivsemaks, kuid tööjõupuudus suurendab ka olemasolevate töötajate koormust.

Ületunnitööle on kõige avatumad noored, alla 29-aastased töövõtjad, kes küsivad tehtava lisatöö eest ka tunduvalt julgemalt tasu. Koguni 67,1 protsenti alla 29-aastastest töötajatest väitsid, et nende tehtud ületunnid on tasustatud. «Huvitava tendentsina on ületundide tasustamises märgata ka soolist lõhet, kus mehed on ületunnitööle veidi avatumad kui naised, kuid küsivad samas selle eest ka tunduvalt julgemalt lisatasu: ületunnid tasustatakse 63,5 protsendil meestest ja 52,2 protsendil naistest,» lisas Henry Auväärt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles